Lvu I Egna Hemmet

Min dotter var placerad enl LVU på ett HVB-hem i 6 mån. Det fungerade mkt dåligt. Soc begärde omprövning av vården så LVU förlängdes. Det beslutades att min dotter skulle ha LVU i hemmet. Jag som ensamstående, heltidsarbetande förälder sa att vi skulle behöva stöd, hjälp, avlastning för att det skulle fungera. Trots att nu 10 veckor i hemmet har gått har Soc inte erbjudit någon hjälp överhuvudtaget! Jag har ensam sökt alternativ skola/dagbehandling. Soc har hört av sig per telefon en gång på hela denna tid. Vad kan jag egentligen begära av Soc? Vad har jag/dottern för rättigheter till stöd?
Säg inte att jag ska kontakta chefen på Soc- det har jag redan gjort förra ggr.

Lola
2013-01-10 12:46

Hej!

Vi förstår att det funnits problem i din familj som gjort att beslut om tvångsvård har fattats. Nu är din dotter hemma igen men fortfarande finns ett vårdbehov så att beslutet om vård kvarstår. Det betyder och innebär att de problem som gjorde att förvaltningsrätten tidigare beslutade om vård enligt LVU kvarstår, förutom att din dotter är i hemmet och att vården ska ske där.

När beslut med stöd av lagen om vård av unga (LVU) fattas, så ska det finnas en vårdplan vilken ska gälla fram tills att vården är uppfylld. Eftersom vårdbehovet finns kvar kan inte vårdplanen vara uppfylld. Du och din dotter har alltså rätt att få stöd av socialtjänsten.

I 11§ lagen om vård av unga (LVU) står det att nämnden får medge att den unge får vistas i sitt eget hem, om detta kan antas vara bäst ägnat att främja vården av honom eller henne. Det innebär att det ska finnas en vårdplan som beskriver vilket stöd som behövs för dig och din dotter så att vården så småningom kan avslutas. Vi skulle rekommendera att du bokar en tid med ansvarig socialsekreterare för att gå igenom vårdplanen noga. Om du är osäker på vilka krav på stöd du kan ställa så har du möjlighet att kontakta den advokat som fanns till hjälp vid domstolsförhandlingarna och vid omprövningen av vårdbehovet.

Vänligen

Soctanterna

Tyvärr körde Soc över oss även i omprövningen. De fattade beslut om fortsatt LVU utan att gå via Förvaltningsrätten. Vad kan jag göra åt det nu?

Hej!

Hur socialnämnden ska fatta beslut finns i lagen om vård av unga (LVU). Hur omprövningar ska göras beskrivs i 13§ och 13a§. Det är lite olika beroende på av vilken anledning din dotter blev och är omhändertagen. En vårdplan ska alltid finnas. Alla beslut som socialtjänsten/nämnden fattar kan överklagas och när beslutet skickas hem ska det bifogas en hänvisning till hur du ska göra när du inte är nöjd med beslutet.

Om du anser att de problem som fanns vid omhändertagandet inte längre finns så kan du när du önskar begära att vården enligt LVU ska upphöra. Det kan då vara viktigt att du tillsammans med ansvarig socialsekreterare har gått igenom vårdplanen som ska finnas. Där ska det framgå vad som ska vara uppnått för att syftet med vården ska vara uppfyllt. Om överklaganstiden gått ut och du anser att vården är uppfylld kan du alltså lämna in en begäran om att vården ska upphöra.

Vänligen

Soctanterna

Min dotter blev LVUad pga sitt eget beteende, detta beror sannolikt på att hon har ADHD samt starka Aspergersdrag. Jag känner att Soc hela tiden har haft inställningen att hon ska "straffas" för sina negativa handlingar istället för att få adekvat vård. Detta har jag förklarat för Soc hela tiden men de lyssnar absolut inte utan kör sitt eget race som är högst omodernt! Kan jag med hjälp av en advokat stämma Soc för vanvård?

Hej!

Vi förstår att du inte alls är nöjd med den vård din dotter får och att ditt förtroende för socialtjänsten inte är det bästa. Du anser heller inte att socialtjänsten lyssnar på dig som mamma till din dotter och den kunskap som du har om henne. Då du inte är nöjd med den vård som din dotter får så kan du kontakta socialstyrelsen som bland annat har till uppgift att granska socialtjänstens handläggning. Mer om socialstyrelsen kan du läsa här:

http://www.socialstyrelsen.se/

Där finns också telefonnummer så att du kan prata direkt med handläggare för information. För att få reda hur du ska gå tillväga om du skulle vilja driva frågan om vanvård så kan du vända dig till närmaste domstol och tala med tingsnotarien som ska vara till hjälp för viss rådgivning. Mer om domstolar och domstolsverket kan du läsa här:

http://www.domstol.se/

Hoppas detta kan vara till hjälp för dig och din dotter.

Vänligen

Soctanterna

Jag anmälde till Socialstyrelsen i april 2012. De har fortfarande inte haft tid att se över ärendet... Jag vill inte direkt klaga på vården min dotter får utan avsaknaden av den.

Hej!

Vi förstår att du inte alls är nöjd med den situation som din dotter har och att du kommer att fortsätta att agera för att din dotter ska få det stöd som hon behöver.

Vänligen

Soctanterna

jävlar, vem är denna "moderator",är det en robot,någon dataprogramm eller likn.som har sparade svar: låter som telefonsvarare när man ringer till SJ för att boka biljett.

Hej!

Vi försöker svara på frågorna så korrekt som möjligt, ge vägledning vart man kan vända sig och hur vi ser på problemen. När soctanterna har gett ett uttömmande svar på frågan som inkommit och vi inte har mer att tillägga så kan svaren på kommentarerna som kommer kanske ibland kännas lite monotona.

Vänligen

Soctanterna

Jag har en fråga avseende LVU i det egna hemmet (föräldrahemmet). Om en förälder har hand om LVU i hemmet men inte vill delta i "mellantvånget", det vill säga familjesamtal och annan typ av öppenvård då man inte tycker att detta ger något, kan man be att få detta att upphöra om det är uppenbarligen obehövligt? Vad är grunderna för deltagande resp icke deltagande i detta?

Hej!

Med ”LVU i hemmet” brukar vanligvis syftas på en placering enligt LVU i föräldrahemmet. En sådan placering görs när barnet flyttar tillbaka hem efter att oftast först ha varit placerad enligt LVU utanför hemmet.

Syftet med ”LVU i hemmet” är att socialtjänsten ska ha kontakt med barnet/familjen en tid efter att barnet flyttat hem igen och socialtjänsten vill bli säkra på att barnet fortsätter utvecklas positivt.

Tiden då barnet har ”LVU i hemmet” kombineras i regel alltid med någon form av öppenvårdsinsats/familjesamtal.

Ytterligare ett skäl till LVU i hemmet är att barn ofta visar en positiv utveckling under placeringstiden, men att risken är stor att problemen återkommer i den miljö där problemen fanns från början. Det kan t.ex. bero på att kompisarna inte har ändrat på sig, eller att problemen i närmiljön är desamma som tidigare.

Som svar på din fråga så bör du diskutera med socialsekreteraren varför du inte tycker att familjesamtalen under tiden för ”LVU i hemmet” inte fungerar. Ni kan kanske komma överens om en förändring av insatserna.

Om du tycker att de inte leder någon vart och om även socialsekreteraren tycker att insatserna inte leder någonstans kan det vara en grund för en omplacering av barnet.

Vänligen.

Soctanterna.

Min dotter blev LVUad pga sitt eget beteende, detta beror sannolikt på att hon har ADHD samt starka Aspergersdrag. Jag känner att Soc hela tiden har haft inställningen att hon ska "straffas" för sina negativa handlingar istället för att få adekvat vård. Detta har jag förklarat för Soc hela tiden men de lyssnar absolut inte utan kör sitt eget race som är högst omodernt! Kan jag med hjälp av en advokat stämma Soc för vanvård?

Hej!

Vad bra att din dotter har en mamma som strider för henne. Vi tänker att det ibland kan bli tungt att stå själv med alla beslut och myndighets kontaktar som man har när ens barn har ett funktionshinder.

Om socialtjänsten har fattat ett beslut som du inte är nöjd med så ska du få ett skriftligt beslut. Socialtjänsten ska också informera dig om hur du gör för att överklaga. Beslutet överklagas hos förvaltningsrätten men ska skickas till kommunen.

Om du tycker att du inte får gehör för dina synpunkter eller om du tycker att det finns allvarliga brister i socialtjänstens verksamhet, så kan du vända dig till, Inspektionen för vård och omsorg(IOV). När de tagit emot en anmälan tar de ställning till om de ska öppna ett tillsynsärende. Dom kan ibland begära in handlingar som klargör vad som har hänt. Dom kan även inspektera verksamheten, föranmält eller oanmält. IOV har ingen skyldighet att utreda alla klagomål, de avgör själva om det finns skäl att utreda ärendet vidare eller inte. Du når IOV på Tel 010 788 5000

Att du själv med hjälp av en advokat kan driva ett ärende mot en myndighet i domstol är möjligt men om domstolen skulle döma till din nackdel kommer du att få stå för motpartens kostnader vilket kan bli mycket kostsamt.

Om du inte redan i dag har kontakt med någon brukarorganisation så tänker vi att det kanske skulle kunna vara något för dig och som förhoppningsvis kunde underlätta för dig i din vardag, där kan du få kontakt med föräldrar som har en liknande situation som du har, vi tror att det ofta kan leda till ett utbyte av erfarenheter både på ett praktisk och ett känslomässigt plan. Du kan t.ex. vända dig till Riksförbundet Attention lokala förening i Malmö Tel 0729 305782.

Vänligen

Soctanterna.

Snälla hjälp!
Jag ska ha möte med nämnden till undividutskottets sammanträde vi vill att LVU ska upphör det varit i 2,5 år barnen bor fortfarande hos familjhemmet.eftersom de vill inte tar bort LVU vi vill ha den hemma hos oss.LVU i hemmet.vad kan man begära,eller säger som föräldrar.

vill ha svar snabbt!!

Hej!

Vi förstår av det du skriver att du söker hjälp för att få en förändring av socialnämndens beslut om LVU av ditt barn.

Socialnämnden ska vart 6 månad pröva om det föreligger skäl för fortsatt beslut enligt LVU eller om beslutet ska omprövas.

Du har rätt att framföra dina synpunkter till socialnämnden. Du har även rätt att ha med dig t.ex. ett juridiskt ombud.

Som vi skrivit i svaret ovan så har man alltid rätt att överklaga socialtjänstens beslut. Då blir ärendet prövat i förvaltningsrätten.

För att du ska få lite mer information så har vi här nedan citerat vad Socialstyrelsen skriver om LVU och vård i hemmet.

”Vård i det egna hemmet

Enligt 11 § LVU bestämmer socialnämnden hur vården av den unge skall ordnas och var han skall vistas under vårdtiden. Enligt paragrafens andra stycke får nämnden medge att den unge vistas i eget hem om det kan antas att detta bäst främjar vården av honom. Vården skall dock alltid inledas utanför den unges eget hem. Det föreligger således inget hinder mot att placera den som vårdas med stöd av LVU i hans eget hem, om det i ett senare skede av vården anses vara det bästa för honom. En placering i det egna hemmet får inte tillgripas på grund av placeringssvårigheter och måste vara vårdmässigt motiverad.

Även när den unge vistas i det egna hemmet har socialnämnden kvar det ansvar och de befogenheter som följer av LVU. Så länge beslutet gäller kan den unge åter flyttas från sitt hem, om detta visar sig vara nödvändigt. Dock bör man i möjligaste mån undvika att låta den unge byta miljö flera gånger. Det finns också skäl att understryka att det så långt som möjligt måste finnas garantier för att den unge kan få en betryggande omvårdnad i det egna hemmet innan nämnden låter honom komma tillbaka. Om domstol har beslutat om vård på grund av brister i barnets hemmiljö, måste naturligtvis nämnden noga överväga situationen innan den beslutar att barnet får återvända till hemmet. Det är emellertid inte möjligt att göra några generella uttalanden om under vilka förutsättningar detta kan ske (prop. 1979/80:1 s. 596). En placering i det egna hemmet torde bli aktuell först i slutskedet av vården.

Hur länge vården i det egna hemmet kan pågå har inte behandlats i förarbetena. Detta måste bli en bedömningsfråga i varje enskilt fall med beaktande av bl.a. barnets ålder, den tid det varit omhändertaget och förhållandena i det egna hemmet, men vården i det egna hemmet bör enligt Socialstyrelsens uppfattning inte fortgå mer än någon kortare tid.”

Vi hoppas att du har fått den information som du efterfrågar annars är du välkommen med fler frågor.

Vänligen.

Soctanterna.

om man döms till behandlingshem sedan fortsatt vård LVU och man sticker ifrån landet innan behandling påbörjats och man Är borta ifrån europa och bestämmer sig att hälsa på Året därpå kan socialen förnya efterlysning? Och om dom gör det grips du på plats?blir det problem att komma in genom Danmarks flygplats i början? Och ifall dom kan förnya och gripa dig Är det säkert att bo i Danmark eller kan LVU polis hämta dig därifrån? jag dömdes inte av brott utan för destruktivt beteende själ och risk för kriminellt Återfall. Tacksam för svar! Mvh

Hej!

Förstår att du haft det besvärligt och att socialtjänsten där du tidigare bodde var bekymrade för hur din utveckling och ditt beteende. Domstolen har sedan ansett att du har behov av stöd för att din utveckling inte ska skadas.

Du skriver att du varit borta från Europa men att du nu söker dig tillbaka och önskar kanske bo i Danmark.

Enligt lagen om vård av unga (LVU) så upphör domen att gälla om vården inte har kunnat påbörjas inom fyra veckor efter att domen vunnit laga kraft. Det finns egentligen inga hinder mot att du bosätter dig utomlands men om du är minderårig så är dina föräldrar ansvariga för dig.

Om du önskar återvända till Sverige så kan du åter kontakta den socialbyrå som du tidigare till hörde och se på vilket sätt de kan hjälpa dig att få en bra start i livet.

Hoppas du fått svar på din fråga och att du genom dina val hittar ett sätt att leva som kan bli till glädje för dig själv och dina närstående.

Vänligen

Soctanterna

Jag har bott på massa olika familjehem jourgamiljer o behandlingshem i 3år och har haft lvu i ett år. Blev nyss flyttad till ett familjehem igen o inget funkar mår dåligt hela tiden o ingen fattar. Mina föräldrar ville att jag skulleha lvu från början, nu när jag visat dom hur dåligt jag mår lovade dom o strida för att jag ska få lvu i hemmet dom har dock inte pratat med min handläggare än då han e på semester. På mötet vi hade för en vecka sen sa han att jag inte kommer få flytta hem än. Då hade i och för sig mina föräldrar inte sagt att dom vill ha hem mig igen och fortsätta med den lilla behandling jag har kvar på hemmaplan. Vad krävs för mina föräldrar att göra för att få hem mig med lvuet kvar? Är detta omöjligt o hur lång tid kan de ta tills.jag får flytta hem isåfall? Jag e 17 år. Tacksam för svar (jag sitter med lvu pga mitt egna beteende hemma , plus gamla drogproblem o kriminalitet, allt detta e.mycket bättre nu och jag har vart ren i 8månader.)

Hej!

Vi förstår att du haft det besvärligt i början av ditt liv men att du trots detta verkar du ha bestämt dig för att förändra ditt liv. Du har haft flera olika placeringar under en kort tid. Du bör ha fått en behandlingsplan och en genomförande plan av din socialsekreterare. I planen bör det framgå vilka mål som du ska ha genomfört för att få flytta hem.

Om du tycker att du får för lite information så har du möjlighet att kontakta det ombud/advokat som du hade när du blev omhändertagen. Det är svårt för oss att ge ett svar på hur lång tid det kan ta innan du får flytta hem och också vad som krävs av dina föräldrar. Om du fullföljer din del i planen och också funderar på vad som ska hända när du flyttar hem och på vilket sätt som du kan förhindra att du återfaller i gammalt beteende så har du kommit långt i att förändra ditt liv.

Vänligen

Soctanterna

LVU i hemmet ! Vad innebär det för ansvar för föräldarna under den tiden då LVU gäller?

Hej!

Det är en väldigt stor fråga du ställer med många olika aspekter. Vi ska försöka svara lite sammanfattande vad LVU i hemmet innebär för vårdnadshavare.

Som vårdnadshavare har man ansvar för att ge omvårdnad, god uppfostran och trygghet till sitt barn. Se vidare i föräldrabalken kap 6. Detta gäller självklart för alla vårdnadshavare och även när barn har LVU i hemmet.

När man har LVU i hemmet så har domstol fattat beslut om att barn (och ibland föräldrar) måste delta i en behandling i öppna former, där socialtjänsten är vårdansvariga. Det finns då en vårdplan som ska följas. Man har som vårdnadshavare ansvar för att följa den vårdplanen.

LVU i hemmet innebär också att ifall situationen för barnet inte förbättras eller till och med förvärras, kan barnet på nytt bli LVU-placerat utan att socialtjänsten lämnar in en ansökan om LVU till domstol, eftersom domstolsbeslutet redan fattat det beslutet tidigare.

LVU i hemmet används vanligtvis bara kortare perioder i samband med att ett barn återvänder till föräldrarna från en LVU-placering. Syftet är att bli säker på att barnets problem inte fortsätter, innan man häver beslutet om LVU.

Vi hoppas detta kan ge dig klarhet i vad LVU i hemmet innebär.

Vänligen

Soctanterna

hej på er!
vi har haft våra barn på LVU i 3,5 och ingenting har hjälpte oss 9 gånger i
domstolen de är alltid på SOC sidan .
Nu vi har gått på familjebehandling i 1år de säger inte hela något om barnen ska återvända hem till oss de fortfarande bor hos familjehemmet i Kronobergs län.
varför ska man använda LVU för att behålla våra barn. Nämnden och vill att LVU stå kvar ,vi fick inte svara varför LVU stå kvar vi blev lovat att barnen skulle kunna kommer hem och sover över men ingenting har hänt, vad ska vi göra ingen vill hjälper oss .Vi förlora våra barn

Hej!

Socialtjänsten omhändertar inte barn bara för att omhänderta dem. Det kan finnas olika anledningar till att ett barn omhändertas, ibland beror det på att ett barn är utåtagerande och föräldrarna saknar förmåga att sätta gränser för sitt barn, att föräldrarna har ett aktivt missbruk, psykisk eller fysisk ohälsa hos föräldrarna eller att föräldrarna har svårt att se och tillgodose barnets behov av trygghet, säkerhet eller omvårdnad. I sådana situationer kan socialtjänsten göra bedömningen att det inte är för barnets bästa att bo hos sina föräldrar.

I många fall innebär ett beslut om LVU att socialtjänsten ger insatser till familjen för att arbeta för att barnet ska kunna flytta tillbaka till familjen. Ni skriver att ni har deltagit i familjebehandling i 1 år och det är säkert en del i arbetet för att ert barn ska kunna flytta tillbaka till er. Genom att ni deltar i familjebehandling visar ni att ni gör ert bästa för att bidra till att ert barn kan flytta hem till er igen. Om ni har frågor om hur länge ni ska delta i familjebehandling innan ert barn kan flytta hem till er eller vad som mer ska till för att ert barn ska kunna flytta hem till er är det bäst att ni vänder er till er socialsekreterare som är den som har mest information om ert ärende.

Ni undrar varför LVU av ert barn kvarstår. Om ni läser Förvaltningsrätten dom och underlag för domen så kan ni se varför socialtjänsten tycker att ert barn ska vara fortsatt omhändertagit. Det kan också vara en god ide att ni vänder er till just er socialsekreterare som är den som är mest insatt i ärendet för att få denna att förklara för er. Detsamma gäller angående er fråga om när ert barn kan få sova över i ert hem.

Vi hoppas att ni har fått svar på era frågor.

Vänligen

Soctanterna

Hej. Vad händer om socialnämnden inte bifogar en besvärshänvisning med beslutet?

Hej!

Det är inte alldeles enkelt att svara på vad som händer om socialnämnden inte skickar med besvärshänvisning. Det finns olika händelser där beslut kan fattas av socialnämnden men där ärendet ska överlämnas till förvaltningsrätten. Det kan gälla ett omedelbart omhändertagande då information lämnas till vårdnadshavare som då även får möjlighet till stöd av advokat.

När det gäller omprövning av LVU så ska det alltid finnas med en besvärshänvisning med beslutet. Finns inte det så bör kontakt tas med handläggare eller dennes chef. Det finns också möjlighet att vända sig till IVO (inspektionen för vård och omsorg)

Hoppas du fick svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna