Umgänge långa avstånd

Hej!
Jag har gemensam vårdnad med barnens far om våra två barn 5 och 8 år gamla.
Han bor 100 mil bort från oss då han flyttade ihop med en annan kvinna efter seperationen. Han har en förvärvad hjärnskada och ett aktivt missbruk av alkohol. Han har inget körkort nu efter 3e rattonykterheten och skötte inte sina provtagningar för alkolåset. Jag bor i en by med dåliga allmäna kommunikationsmedel. När han skall träffa barnen ( sporadiskt ungefär var tredje månad) har jag sagt att han inte får ha dem själv då han inte kan ge dem den omvårdnad de behöver. ( äldsta har svår adhd och motorikproblem bla)
Han brukar då få bo hos mig och träffa dem med mig närvarande. Han själv tycker att han inte har några problem och förstår inte att han inte får ha dem själv. Det börjar bli väldigt jobbigt och stressande att ha han boende hemma hos mig en vecka i stöten när han skall träffa dem. Vad kan jag göra? Jag vill inte släppa dem till honom utan tillsyn men inte heller ha han boende hos mig.
Det finns inget reglerat umgängesavtal då han inte kan planera sitt liv enl honom. Barnen behöver ju och vill träffa sin pappa så hur gör jag för att det skall bli bra för dem?
Mvh

Janet
2017-10-04 13:35

Hej!

Till att börja med så är det bra att du lyfter fram att barnen behöver och vill träffa sin pappa. Utgångspunkten är ju att det skall bli så bra som möjligt för dem.

Ibland kan det finnas personer i barnens nätverk som de känner sig trygga med. Finns det någon i nätverket som kan hjälpa till?

Vi vet att det är bra för barnen att det finns en förutsägbar umgängesplanering. Det är barnets intresse och behov av umgänge som ska tillgodoses. Ett beslut om umgänge ska därför grunda sig på vad som är bäst för barnet.

Finns det möjligheter om att ni kan komma överens om att göra på ett annat sätt kring barnens umgänge med sin pappa?

Familjerättsyrån har samarbetssamtal som föräldrar kan ansöka om. Förhoppningen med samarbetssamtal är att parterna skall finna ett samarbete som är gynnsamt för barnen. Föräldrarna ska helt enkelt kunna fungera som föräldrar till sina gemensamma barn, trots att de inte längre lever tillsammans. Se Familjerättsbyrån - Malmö Stad. Föräldrar som är överens kan reglera frågor om vårdnad om barn, barns boende och umgänge genom avtal. Ett godkänt avtal gäller och har samma verkan som en tingsrättsdom. Familjerättsbyrån kan upprätta ett juridiskt bindande avtal.

Föräldrarna kan också ta hjälp av socialtjänsten och få hjälp med umgängesplanering och umgängesstöd. Hoppas att detta var till hjälp.

Vänligen

Soctanterna