Jourhem/Familjehem

Hej,
jag har skrivit förut ang. vår akuta bostadssituation och vi är nu i inledande skede med soc att försöka få hjälp med detta. Mycket att fylla i och tiden är knapp. Jag har dock funderat på en annan viktig sak, och det är också en sak som troligtvis går via soc? Av ren omtanke för barnen, att de ska slippa flytta ytterligare med kort varsel (vi vet ju inte om/när/var vi kommer att bo den närmsta framtiden) så kom en mycket god vän med förslaget att deras familj kan ställa upp som jourfamilj för barnen, OM det skulle knipa. Det känns ändå tryggt att veta att de finns där och att vi och barnen känner dem så väl, barnen är bästa vänner dessutom. De bor i villa, fast ekonomi och inga ärenden hos Kf eller liknande. De bor på ett avstånd så att barnen ej behöver byta skola. Jag har faktiskt tänkt tanken att detta skulle kunna vara bra under en tid. Jag och barnens pappa söker jobb men sådant kan ju ta tid innan man får napp ... Men innan jag drar igång ytterligare en process med soc, så vill jag bara höra lite generellt om följande:
1. Spelar det någon roll om vi går via soc eller via privat aktör? (såg att det finns ju flera sådana nuförtiden)
2. Spelar det någon roll om jourfamiljen är någon vi känner väl? (jag ser det som att för barnens bästa är det väl bara bra att de redan känner familjen och känner sig trygga hos dem).
3. Måste barnen ha ett eget rum i ett jourhem? Barn kan ju dela rum utan problem, och de kan sitta ostört vid läxläsning.
4. Då jobbsökande kan ta sin tid - vad händer om det drar ut på tiden, om vi fortfarande inte hittat jobb om t. ex. 3 månader? Kommer socialen att lyfta ut barnen och placera dem i ett familjehem och riskera att de måste flytta längre bort och kanske byta skola? Det skulle definitivt göra dem otrygga!
5. Finns det tidsbestämt för hur länge barn bor i jourhem/familj? När övergår det till familjehem, eller är det detsamma som fosterhem? (känner att ända dit bort är vi faktiskt inte).
6. Om barnen placeras på ytterligare ett ställe, så är ju vi oroliga att de inte får flytta tillbaka till oss lika lätt, även om vi fått jobb, eller om bara en av oss fått jobb och vi inte lyckas skaffa mer än andrahandsboende, men kanske under längre tid i alla fall (det är ju många familjer som flyttar runt i andrahand nuförtiden).
7. kanske är det bättre att överväga familjen som ett familjehem, istället för jourhem?
Jag är så orolig för att vi ska klassas som odugliga och dåliga föräldrar för att vi blivit arbetslösa och inte har ett eget boende, utan bara andrahandsboende. Men vi har alltid tagit väl hand om våra barn, vi har inga som helst konstigheter i familjen, inga missbruk, våld eller psykiska problem. En helt vanlig familj som bara behöver fastare boende och fast inkomst. Vi vill bara ordna med just detta och kom på möjligheten att på ett enkelt och tryggt sätt underlätta, rent praktiskt för barnen med att eventuellt låta dem bo hos våra goda vänner under en tid.
/Surdegstanten

surdegstanten
2017-10-01 17:06

Hej!

Vi försöker besvara dina frågor i tur och ordning;

1. Det går inte att gå direkt via privat aktör. Alla familjehem måste utredas och godkännas av socialnämnden i kommunen där det tilltänkta placerade barnet är skrivet. Detta innebär också att familjehemmet ska granskas utifrån detta speciella barns behov.

2. Det behöver inte vara negativt om ett blivande familjehem är någon man känner väl. Det är oftast en fördel om barnet redan tidigare har en relation med familjen.

3. Det finns inga speciella krav på att barn ska ha eget rum. Det bedöms efter barnets behov.

4. Man kan låta sina barn bo hos släktingar/goda vänner i max 3 månader. Därefter räknas boendet som ett varaktigt boende och ska anmälas till socialtjänsten. ”Familjehemmet” måste då utredas och godkännas av socialnämnden. Om det fungerar bra hos den familj som barnen har bott hos och de samtycker till att bli familjehem, kan socialtjänsten utreda den familjen.

5. Ett jourhem ska godkännas av en socialnämnd. Jourhemmet är då utrett och godkänt för att ta emot olika barn. Att utredas och godkännas som familjehem är en helt annan process och utreds och prövas utifrån ett visst barn.

6. Denna fråga är svår att svara på. Den måste diskuteras med den handläggare som blir ansvarig i ärendet.

7. Som tidigare nämnts så kan man låta sina barn bo hos anhöriga/vänner under 3 månader, utan att anmäla till socialtjänsten. Om boendet fungerar bra för barnen kan man överväga att utreda om boendet kan bli ett familjehem.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor. Svaren är generella och handlar om hur man bäst går till väga och hur man gör bedömningar efter både era men främst barnens behov. Vi rekommenderar dig att boka ett samtal med handläggare i den kommun ni tillhör.

Det är viktigt att tänka på att barnets behov står i centrum när man utreder men naturligtvis behöver inte allt kring en familj vara perfekt för att barnets behov ska kunna bli tillgodosedda.

Vänligen

Soctanterna