14åring vill inte träffa sin pappa

Pappan har gjort en orosanmälan för att dottern inte vill träffa han. Varje gång de har träffats har pappan hotat, ljugit och stängt in dottern. Nu har hon vart och träffat Soc och de vill att dottern och pappan ska gå på samtal ihop för att lösa problemet. Dottern tycker att hon försökt så många gånger tidigare och han lovar Soc varje gång att han ska göra som de säger, men återgår till att bråka, hota och prata skit om mamman till dottern. Måste hon gå på mötena trots att hon är rädd för han och känner sig pressad av både Soc och pappan att svara som de vill och ha umgänge?

Funderar
2017-09-26 20:29

Hej

Tack för din fråga. Vi förstår att du är bekymrad över relationen mellan en man och hans dotter. Din relation till flickan framgår inte av frågan men det verkar vara så att ni har en nära relation och hon är ju tillräckligt gammal för att kunna tala om vad hon tycker och vill.

Du skriver att pappan gjort en anmälan för att han är orolig för dottern. Men vad handlar oron om? Handlar det om flickans eget beteende, om bristande skolgång, kamrater, droger eller annat som kan upplevas som farligt för hennes utveckling? Är detta i så fall grunden till att hon blir instängd när hon är hos pappan? Eller handlar det om något annat?

Om det har gjorts en orosanmälan är socialtjänsten skyldig att utreda förhållandena. Vårt råd till dig och flickan är att hon ska gå på de möten som bestäms med socialtjänsten. Om hon inte gör det kan det påverka utredningen i en riktning som är negativ för henne.

Du skriver också att flickan är rädd för sin pappa och att hon känner sig pressad till ett umgänge hon inte vill ha. Vårt råd här är att hon ska tala öppet med socialsekreteraren om detta och förklara varför och på vilket sätt hon är rädd. Om hon är helt negativ till att gå i samtal tillsammans med pappan behöver hon kunna ange skälen för detta. Om det underlättar för henne har hon även möjlighet att begära att få tala med socialtjänsten utan att pappan är närvarande.

En av socialtjänstens uppgifter är att försöka hjälpa till så att barn har kontakt med bägge sina föräldrar om det är möjligt. Så länge flickan är minderårig är det så att hon inte själv har rätt eller möjlighet att helt på egen hand avgöra vad som är hennes bästa. Det framgår inte om bägge föräldrarna är hennes vårdnadshavare men i vilket fall som helst ska hon kunna kräva att bli lyssnad till och respekterad för sina åsikter av både sina föräldrar och av socialtjänsten.

Vänligen
Soctanterna