Hur kan man göra

Har en pojke med kraftig adhd. Hittar inte nån medicin som passar. Sömnen blir även störd. Kommer i säng jätte jätte sent. Går inte till skolan då han tycker det är för stimmigt å jobbigt. Har svårt även att åka till skolan då vi tar buss å får bytta buss. För många folk så ibland går han ens inte in i bussen. Skolan ska ju göra en oros anmälan för dom tror jag har han hemma för skojs skull. Det kan dom ju göra för jag har ju jätte svårt att få dit honom. Vet inte hur man kan göra. Vad gör soc då..tar dom pojken bara för han tycker det är jobbigt att gå till skolan pga sin diagnos. Vi kan ju inte hjälpa det med jobbiga skolmiljöer. Dom är en fröken på ca 14 elever så min pojke kan ju inte få hjälp direkt när han vill å då kan det bli utbrott. Så vad gör soc

Undrande
2017-09-22 10:42

Hej!

Det låter som om du och din pojke har en mycket besvärlig situation och att ni behöver hjälp för att din pojke ska må bra. Utifrån det du beskriver är det troligt att skolan uppfattar detsamma, snarare än att de tror att du håller honom hemma för skojs skull. Skolpersonal har anmälningsskyldighet enligt 14 kap 1 § socialtjänstlagen, vilket betyder att de måste anmäla till socialtjänsten om de bär på en oro för ett barn. I sammanhanget kan ordet anmälan tyckas olyckligt, då det ytterst handlar om att visa omsorg om ett barn och dess familj.

När en anmälan om oro inkommer till socialtjänsten görs oftast en förhandsbedömning. Den får lov att ta max 14 dagar och innebär att socialtjänsten träffar barnet och föräldrarna och samtalar om innehållet i anmälan. En förhandsbedömning syftar till att undersöka om oron för barnet är så pass stor att utredning enligt 11 kap 1 § socialtjänstlagen bör inledas. En utredning betyder i sin tur fortsatta samtal för att titta på barnets behov, föräldrarnas förmåga att tillgodose dessa samt eventuellt behov av stödjande insatser från socialtjänsten.

Det tycks som om din pojke har behov av att ni föräldrar, skola, barnpsykiatri och barnhabilitering samverkar för att han ska få en välfungerande skolgång och vardag. Kanske behöver ni som föräldrar stöttning och strategier i ert föräldraskap och kanske behöver sonen medicin för att komma till ro om kvällen, färdighetsträna för att kunna åka buss och även en anpassad miljö och extra resurser i skolan.

Socialtjänsten ”tar” inte din pojke för att han har en diagnos och skolsvårigheter. Däremot har socialtjänsten ett särskilt ansvar för barn men också ett ansvar att samordna insatser så att alla olika verksamheter ”drar åt samma håll” för din pojkes bästa. Inleder socialtjänsten inte utredning utifrån skolans anmälan, uppmanar vi dig att själv ansöka om stöd för att din son ska kunna utvecklas på bästa sätt. De risker som är förenade med neuropsykiatriska svårigheter, social isolering, en haltande skolgång och bristande impulskontroll är dessvärre väl kända och tär dessutom inte sällan på föräldra-barnrelationen. Var inte rädd för att ta emot den hjälp som kan erbjudas er!

Vi hoppas att vårt svar har förklarat vad socialtjänsten gör och på så vis minskat din oro något.

Vänligen

Soctanterna