Gemensam Vårdnad, Vad Gör Man Vid Flytt Utomlands?

Hej!
Jag har en son på 13 år som bor växelvis hos mig och sin far. Sonen är skriven hos mig men vi har delad vårdnad. Nu ska vi flytta utomlands och sonen vill följa med. Jag har en god dialog med fadern, men undrar om jag formellt måste ansöka om att sonen får flytta med? Tacksam för rådgivning hur jag skall hantera detta.

Ruter Ess

Kommentarer

Hej!

Precis som vid flyttning inom landet så ska båda föräldrarna skriva på den flyttanmälan som görs i samband med att pojken flyttar utomlands.

Om pojkens pappa inte lämnar ett medgivande så måste du ansöka hos tingsrätten om antingen ensam vårdnad eller ett beslut om att pojken ska bo hos dig trots att du flyttar utomlands.

Om ni inte är överens så kan ni vända er till familjerättsbyrån i Malmö som kan erbjuda samarbetssamtal om ni önskar hjälp med att diskutera frågan. Båda parter måste vara överens om att ha ett samarbetssamtal.

Du bör även ta reda på vilka regler som gäller kring vårdnad i det land du flyttar till. Det kan vara olika regler kring pojkens inskrivning i skola, folkbokföring etc. vilket är bra att kontrollera.

Om du vill boka tid för samarbetssamtal eller har fler frågor när det gäller att flytta utomlands med din son, så kan du vända dig till familjerättsbyrån i Malmö på tel. 040 - 34 52 38.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter