Blivit vän med en klient

Hej,
För ett år sedan träffade jag en klient. Hon behövde mycket stöd och jag ställde upp, sakta blev vår relation mer och mer vänskaplig. Vi sågs och pratade ofta och blev kompisar. Efter ett år så händer det mycket i hennes liv som gjorde att jag blev tvungen att sätta ner foten som socialsekreterare vilket inte alls passar henne, vilket leder till att hon hör av sig till min chef och berättar att Vi har haft en kompisrelation. Jag förnekar inte detta och får då extra handledning för att kunna dra gränser mellan min roll som socialsekreterare och som privatperson efter att verksamheten utreder om det har framkommit allvarliga brott. Där tar även vårt vänskap slut och även arbetet med henne. Några månader efter hör hon av sig till min chef igen och vill visa upp några elektroniska bevis på att vi har varit kompisar vilket min ledning går igenom och finner inte att det framkommer något mer än det som framkom tidigare och väljer att ha ett samtal med henne om att de har vidtagit de åtgärder som behövdes. Min fråga nu är, kommer det här att följa mig i resten av min karriär? Och kan hon polisanmälan mig eller skada mig yttligare? Min arbetsgivare har inlett en utredning gällande hennes klagomål och kommit fram till att jag inte har begått allvarliga fel i form av muta, hot eller maktmissbruk utan att snarare handlar om att jag blev för känslomässigt engagerade i henne och ville hjälpa henne så att jag tappade bort gränsen. Jag är verkligen orolig över att hon klagar för andra gången och är orolig för att det ska bli stora saker av det. / oroliga tanten

Oroliga tanten
2017-09-10 20:03

Hej!

Situationen som du beskriver ovan tycks du och din chef ha bra koll på. De klagomål som framkommit har ju din chef bemött och åtgärdat utifrån gällande praxis så det är väl inte troligt att ett ytterligare klagomål med samma innehåll skulle ge ett annat utfall. Du vet ju själv vad som skett i er relation och om det förekommit något olagligt som kan leda till rättsliga konsekvenser. Det finns ju andra former av allvarliga fel såsom sexuell relation eller om klienten är minderårig. Som klient står man i beroendeställning till tex läkare, socialsekreterare, gode män och liknande och den som är tjänsteman har ett stort ansvar att inte missbruka eller på annat sätt använda den maktposition man besitter.

Det alltid är lätt att vara efterklok. I vårt yrke som socialarbetare möter vi människor som berör oss. Det är känslomässigt och vi kommer nära de människor som vi är där för att hjälpa och stötta. Precis som du skriver är vår yrkesutövning speciell och där behövs stöd för att vi i vår yrkesutövning ska kunna agera korrekt och professionellt. Handledning och en kontinuerlig dialog med chefer är väldigt viktigt för att vi ska kunna behålla vår professionalitet.

Vänligen
Soctanterna