Får handläggare ställa frågor/samarbeta anonymt mellan kommuner?

Jag genomgick en skilsmässa för ett år sedan och min ex-man flyttade då till en annan kommun. Vi bor numera åtskilda (i olika kommuner) och har ingen gemensam ekonomi, ej heller gemensam bostad. Dock träffas vi regelbundet och har kommit fram till att försöka börja om tillsammans. Nu har min ex-man blivit informerad (av sin handläggare) om att en "anonym person" har ringt och påstått att jag bor tillsammans med honom, vilket inte stämmer. Kan den anonyma "uppgiftslämnaren" vara min handläggare? Har min handläggare befogenhet att diskutera mitt ärende utan mitt medgivande? Kan hen ringa "anonymt" till utomsocknes kollega? Kan vem som helst ringa till socialtjänsten och påstå vad som helst utan att alla inblandade/anklagade parter informeras? Och har inte då socialtjänsten en skyldighet att inleda en utredning angående påstådda oegentligheter?
Med vädjan om hjälp till Klarhet!

"ÄndanAlltidBak"

"ÄndanAlltidBak"
2017-09-04 15:50

Hej!
Vi ska försöka hjälpa dig till klarhet.

Om vi förstått det hela rätt har någon anonymt anmält att du och din före detta man bor tillsammans. Du undrar hur socialtjänsten ställer sig till anonyma anmälningar och om det kan vara din nuvarande socialsekreterare som är den anonyma anmälaren.

Det låter inte troligt att en tjänsteman brutit sekretess och gjort detta anonymt.

Om en anonym anmälan inkommer till socialtjänsten görs en bedömning av anmälarens påstående. En anonym anmälan kan innehålla uppgifter som bör tas på allvar och om det är så ska utredning inledas kring uppgifterna. Denna utredning ska inledas skyndsamt.

I ditt fall handlar det inte om en utredning av socialtjänsten, anmälan innehåller ju inte något som handlar om att socialtjänsten ska utreda ett behov eller att ett barn far illa eller liknande.

Här handlar det ju om en bedömning av socialtjänsten om de vill ta vidare påståendet att du och din exman bor ihop. I sådana fall handlar det om en polisanmälan kring försök till bedrägeri. Detta utreds inte av socialtjänst utan av polis och åklagare.

Så i detta fall har inte socialtjänsten någon skyldighet att informera er om vad som görs. Om socialtjänsten väljer att undersöka uppgifterna så kan ni ju med enkelhet bevisa er situation som särboende med hjälp av information från Skattemyndigheten, hyresinbetalningar med mer.

Hoppas detta svaret varit till hjälp.

Vänligen

Soctanterna