LMV på en nära vän?

Hej!
Jag har en kompis sen 21 år tillbaka, sen hon var 16 år. Hon har druckit alldeles för mycket i ca: 3 år. Nu har det gått så långt att socialen har tagit barnen ifrån henne. Hon var tvungen att flytta från huset och pappan har barnen.
Hon har gått på soc under utredning och tackat nej till hjälp för sitt alkoholmissbruk och sagt att hon klarar det själv. Men det gör hon inte. Jag har varit med henne på AA 2 gånger, men hon går inte dit själv.
Innan hon flyttade från huset så fick pappan åka därifrån med barnen pga. att mamman drack. Hon blir aggressiv och skäller på barnen, så dom börjar gråta. Hon har tagit tag i dom också. Hon håller på en vecka eller mer i rad, vaknar på natten och dricker ur en flaska som står på nattygsbordet. Hon dricker 24 timmar om dygnet och sover på dagen eller kvällen eller när hon blir trött. Det är rena kaoset. Hon åker taxi till Systembolaget och är där när det öppnar, innan hon kommer tillbaka in i taxin så har hon druckit upp en öl. Hon kan vara nykter i ett par dagar emellan som mest kanske 4 dagar.
Tror inte hennes chef kan göra något eftersom hon är nykter på jobbet. Hon jobbar natt inom vården och har långa ledigheter emellan, men sjukskriver sig titt som tätt.
Jag känner att jag inte bara kan stå och titta på vad som händer med henne.
Barnen lider fruktansvärt, om inte pappan bytt jobb så han kan vara hemma mer med barnen så hade dom tagit dom. Han har legat borta på veckorna, eller ofta kommit hem sent på kvällen. Det är inte lätt att bara byta jobb, men han löste det.
Finns det möjlighet att ta kontakt ned socialen som fortfarande har "koll" på dom ang. ett LVM på henne.
Vad ska jag göra för att kunna hjälpa min kompis.

Saga
2017-08-24 13:15

Hej!
Vi förstår att du bryr dig mycket om din vän och hennes familj och att det gör dig ont att se henne fortsätta med sitt missbruk och destruktiva beteende. Missbruk är ju inte bara något som drabbar den enskilde missbrukaren utan i stor utsträckning även dess anhöriga och det kan vara tungt att stå bredvid och se på medan någon man bryr sig om mår sämre.

Vägar till att sluta missbruka kan se olika ut. Såväl sjukvården, socialtjänsten och arbetsgivare kan vara behjälpliga för att bistå på olika sätt.

Arbetsgivare har ett ansvar att vid upprepade sjukskrivningar faktiskt se över vad det är som orsakar dessa och det finns ofta en företagshälsovård kopplad till arbetsgivaren med god kunskap kring beroende. Arbetsgivaren har även ett rehabiliteringsansvar och ska kunna erbjuda sina anställda en behandling om behov finns för detta. Det är inte ovanligt att det via företagshälsovården finns avtal med behandlingshem.

Sjukvården har också beroendevård där de på olika sätt kan bistå patienter. För någon kan öppenvård vara ett alternativ och för andra kan inneliggande vård vara nödvändig. Beroendevården vill ofta se hur och på vilket sätt en avgiftning ska följas upp och detta kan ju såväl arbetsgivare som socialtjänsten stå för.

LVM är en tvångslagstiftning som ska användas i yttersta nödfall. Det är ett stort ingrepp i en människas liv att med tvångsmedel besluta att någon behöver vårdas för sitt missbruk mot sin vilja. För att detta överhuvudtaget ska komma till stånd måste en läkare inom beroendevården kunna styrka att det finns allvarliga medicinska risker för den enskilde att fortsätta dricka. Den enskilde ska också ha sagt nej till att på frivillig väg gå med på att behandlas för sitt missbruk.

Det verkar på det du skriver som att socialtjänsten har kännedom om din kompis och hennes situation. Du kan ringa och pratat med socialtjänsten. Beskriv situationen som du gjort för oss. Det kan vara till hjälp för din vän att du är öppen med din oro och att du berättar för henne att du kommer att anmäla detta till socialtjänsten.

Att vara anhörig till någon med missbruk kan vara svårt och jobbigt och det finns stöd att få bland annat via nätet, exempelvis på sidan nedan:

https://anhorigstodet.se/

I Malmö stad finns även grupper för anhöriga till missbrukare via Öppenvårdshuset Gustav, det kan du läsa mer om här:

https://malmo.se/Social---familjefragor/Missbruk--beroende/Oppenvardshus…

Du verkar känna till 12-stegsprogrammet och även de har ju stöd för anhöriga både i mötesform och stöd online. Om du tycker att det är en metod som verkar bra för just dig kan du läsa mer om det här:

https://www.aa.se/om-aa/hur-kan-du-hjalpa-nagon-som-dricker

Vi hoppas att svaret och länkarna ovan kan vara till stöd för dig i denna jobbiga situation.

Vänligen
Soctanterna