En viktig fråga

Hej!
När man fått en oroanmälan på sig på sitt ofödda barn så står det i lagen att man skall göra en förstahandsnedömning och den skall vara klar inom 14 dagar och sen skall man ta ställning till om en utredning öppnas eller inte öppnas och detta skall göras omedelbart efter förstahandsbedömningen.. Är det okej för socialtjänsten att träffa mig 1 gång inom dessa 14 dagar för att sen höra av sig efter 2 månader från att inkommen anmälan komit till deras kontor för att då bestäma sig att öppna en utredning på mig som förälder?
Fråga 2. Innan en utredning öppnas har socialtjänsten rätt att kontakta kriminalvården för att ta del av en dom eller information angående mig ?
Tacksam för svar

En viktig fråga
2017-08-22 20:22

Hej!

Tack för din fråga som vi ska försöka besvara på bästa sätt.

När det inkommer en orosanmälan på ett barn till socialtjänsten är det riktigt som du skriver att socialtjänsten ska göra en förhandsbedömning som ska vara klar inom 14 dagar, där socialtjänsten gör bedömning om utredning ska inledas eller inte. Det gäller när ett barn är förlöst. Om socialtjänsten inlett utredning ska den vara färdigställd inom 4 månader. I särskilda fall kan utredningstiden förlängas.

Vi tolkar ditt brev som att det inkommit en orosanmälan på ditt ofödda barn och att socialtjänsten haft ett samtal med dig om den oro som inkommit. Därefter har socialtjänsten gjort en bedömning utifrån orosanmälan som inkommit och vad som har framkommit i samtal med dig. Då det inte framgår vad oron består av är det svårt att besvara din fråga.

När barnet senare har förlösts gör socialtjänsten bedömning om en utredning ska inledas på barnet. Har socialtjänsten inlett en barnutredning har de rätt att inhämta uppgifter som kan vara av vikt för utredningen. I en förhandsbedömning har inte socialtjänsten rätt att inhämta uppgifter från någon annan är den som gjort anmälan. Till skydd för ett väntat barn får socialtjänst och sjukvård utbyta information med varandra och därmed bryta sekretessen, om det finns behov av det som skydd för det väntade barnet.

Ett annat alternativ är om du själv ansökt om stöd från socialtjänsten. I så fall inleds utredning för att se om det finns behov av socialtjänstens insatser utifrån ansökan. Om en vuxenutredning inletts utifrån ansökan krävs samtycke för att inhämta uppgifter till exempel journalanteckningar från kriminalvården. När det gäller en dom, som du skriver om, är det en offentlig handling.

Dina frågor väcker även frågor hos oss och vi har svarat utifrån hur vi tror att handläggningen har förflutit. För att räta ut missförstånd och för att du ska får riktig klarhet i hanteringen av ärendet råder vi dig att vända dig till din handläggare.

Vi hoppas att vi varit behjälpliga.

Vänligen

Soctanterna