Hög Sjukfrånvaro I Skolan

Hej
Min sons skola har anmält hans sjukfrånvaro till Socialtjänsten.

Han går i 3:e klass och har varit sjuk mycket denna hösten och vintern. Vi har varit hos vår läkare och tagit prover och så.

Han var borta 15 dagar (18%) sammanlagt under höstterminen.
Och har varit borta 11 dagar i början av vårterminen, men har nu varit frisk i drygt 1 månad.
Skolan har inte förvarnat mig, de har inte begärt att få se något läkarintyg.

Utan vi blev kallade till skolläkaren pga frånvaron, som vi varit på. Och fick endast några dagar efter kallelse till ett återbesök/uppföljning.
Men innan vi hade gått på återbesöket, ringer Socialtjänsten och informerar att skolan anmält.

Ingen har hört av sig innan eller informerat var gränsen går för att anmälan ska göras. Inget möte innan med rektor, skolhälsovården (s.k. Evk-elevvårds konferens), som jag har förstått att många skolor har i sin handlingsplan.

Försökte nå rektorn upprepade gånger, utan resultat så jag mailade och bad om att få en kopia på anmälan. Det vägrade hon att ge. Så när mötet skedde på socialtjänsten, kände jag mig oerhört överkörd och underlägsen. Jag fick läsa anmälan medan de(rektorn o skolsköterskan) såg på, och hade ingen tid att reflektera på innehållet.

Dessutom är det skolsköterskan som anmält, och henne har jag träffat och hälsat på 1 gång. Hon har av någon anledning ringt och haft lång frågestund med min f.d svärmor, alltså farmor, utan mitt godkännande!Hon har även haft långt samtal med sonens pappa. Men mig har hon aldrig talat med. Anser att skolan inte har hållit sig neutrala efter att ha läst anmälan

Vad går gränsen för hög frånvaro= för att anmäla till socialtjänsten, är det olika för olika skolor?
Är skolan skyldig att ha en åtgärdsplan för hög frånvaro?
Skolans information upplever jag som mycket bristfällig, och de har aldrig efterfrågat läkarintyg eller någon åtgärd INNAN de anmälde till soc.tjänsten.

Får det gå till så här?

Som helt ensamstående (pappan är helt frånvarande i sonens liv- och han vägrar underteckna umgängesavtal)och arbetssökande, känner jag mig extra utsatt.

Hade varit oerhört tacksam för Ert svar!

Vänligen Mamma68

Mamma68
2013-04-11 09:45

Hej!

Det verkar som om att du inte har blivit informerad om hur skolan ser på ditt barn och hans frånvaro. Du verkar inte heller ha fått möjlighet att berätta för skolhälsovården om din son och vilka bekymmer du och han anser att han har. De allra flesta skolor följer de direktiv som finns inom skolan. Skolans informationsskyldighet, insatser och samarbete med föräldrar eller vårdnadshavare finns tydligt reglerat i skollagen som skolan ska följa.

Klassföreståndaren bör vara den som ska ha kontakt med dig och du borde ha blivit kallad till skolsköterskan som ska ha kunskap om ditt barns svårigheter. Skolan ska vara till stöd i att barn, trots sjukdom, kan delta i undervisning. Skolan ska begära intyg vid sjukdom men intygen ska gå till sjuksköterskan som har särskild sekretess. Om ditt barns måste vara hemma på grund av sjukdom så ska skolan göra upp en plan så att ditt barn ändå får undervisning. Du ska vara delaktig i planen.

Enligt de regler som de allra flesta skolor använder är det brukligt och nödvändigt att vårdnadshavaren kallas för samtal till skolan. Om skolan trots flera försök att kalla till möte inte lyckats få till stånd ett möte, så kan en sista utväg vara att anmäla till socialtjänsten.

Alla skolor ska ha en handlingsplan som ska följas när ett barn råkar ut för svårigheter vare sig det gäller sjukdom eller inlärningssvårigheter. Du kanske kan fråga efter planen vid nästa möte. Skolan bör kunna förklara eller visa dokumentation kring vilka möten som förevarit och av vilken anledning du inte varit delaktig. Du kan ifrågasätta av vilken anledning skolan kontaktat släkt och även barnets pappa men inte dig.

Det finns egentligen ingen gräns när skolan ska anmäla till socialtjänsten. Alla som arbetar med eller kommer i kontakt med barn i sitt arbete har en skyldighet att anmäla till socialtjänsten. Tanken är att barnen ska ha ett tydligt och säkert skydd. Ibland kan föräldrar känna sig ifrågasatta då anmälan sker.

Om jag tolkar dig rätt så pågår just nu en utredning inom socialtjänsten med anledning av att ditt barn haft stor frånvaro. Hoppas att du kan känna förtroende för den du träffar inom socialtjänsten och att du känner att du får råd och stöd. Du kan alltid ta upp med handläggaren på socialtjänsten om det som du funderar över vad skolan gjort eller inte gjort.

Du beskriver att barnets pappa är frånvarande och att du då får bära allt ansvar. Diskutera med handläggaren om vad socialtjänsten kan erbjuda till stöd för dig och din son.

Hoppas detta kan vara till hjälp för dig.

Vänligen

Soctanterna

Tusen tack för svar!
Det jag mest ställde mig frågande till är, att jag har flera bekanta vars barn också varit sjuka mycket denna vintern. Lika mycket som min son, men de har inte blivit anmälda?? Det finner jag märkligt.

Jag har INTE blivit kallad till möte i skolan före anmälan, bara till skolläkaren, dit vi gick och även varit på uppföljning.

Jag var själv mycket sjuk i den åldern när jag växte upp, och hade ännu högre frånvaro än så.
Viktigt är ju också att påpeka att man inte får penicillin längre, utan måste vara hemma och "läka av sig själv", vilket också påverkar frånvarodagarna.

Om han är frisk de sista veckorna nu fram till sommarlovet, är hans frånvaro 11%.
Han är väldigt duktig i skolan, har haft alla rätt på de nationella proven och ligger inte efter i något ämne. Har flera kompisar, är glad och positiv.

Nu blir det snart vårdnadsprövning, p.g.a faderns frånvaro i 7år. Upplevde bara att tajmingen var märklig, och att pappan helt plötsligt har massor av synpunkter på min omsorg av vår son....?

Det finns alltså ingen fastställd frånvaroprocent då skolan är skyldig att anmäla?

Vänligen
Mamma68

Hej!

Så skönt att läsa att din son trots att han under hösten och vintern haft en hög frånvaro, har en väl fungerande skolgång i övrigt med bra resultat, kamrater och att han är positiv och glad!

Din fråga är om det finns något fastställd frånvaroprocent då skolan är skyldig att anmälan till socialtjänsten, men det finns det inte.

Skolan och dess personal är skyldiga att anmäla till socialtjänsten enligt 14 kap 1 § SoL vid misstanke om att ett barn far illa. Ibland kan lärare eller annan personal bli orolig för en elev vid betydligt mindre frånvaro och göra en anmälan och ibland kan det redan innan finnas en oro för en elev, man att just frånvaron gör att anmälan skickas iväg.

Det är svårt att ge ett tydligt svar, eftersom det kan vara så olika skäl och anledningar som ligger med i anmälan eller i oron. Vi hoppas dock att ni framöver bemöts på ett bra sätt och att ni inte fortsatt känner er kränkta i mötet med skolans personal.

Vänligen

Soctanterna

Hej

Efter att ha läst vad ni skrivit blev jag nyfiken och undrar om hon skulle haft rätt i att få en kopia av anmälan som skolan gjorde till socialtjänsten?

Mvh

NyMamma

Hej!

Det är inte helt lätt att svara ja eller nej på din fråga då det alltid krävs en bedömning innan man lämnar ut uppgifter.

Det vanliga är att man som vårdnadshavare kan ta del av en anmälan som rör sitt barn men i sekretesslagen så finns begreppet menprövning.

Om någon begär att få ut en handling från Socialtjänsten så måste socialtjänsten alltid göra en så kallad ”menprövning” för att bedöma om uppgiften kan lämnas ut utan att det medför men för den uppgiften rör. I praktiken innebär det att den som ska bedöma om en uppgift kan lämnas ut, inte kan lämna ut den sekretessreglerade uppgiften utan att veta vem mottagaren är och vad han eller hon har för avsikter med uppgifterna.

Begreppet men har en mycket vidsträckt innebörd, men avser framför allt de olika kränkningar av den personliga integriteten som kan uppstå om uppgifterna lämnas ut. Det kan till exempel betyda att någon blir utsatt för andras missaktning om individens personliga förhållanden blir kända. Bara det att någon känner till en känslig uppgift om en person kan i många fall vara tillräckligt för att men ska föreligga.

Utgångspunkten för bedömningen ska vara den enskilde personens egna upplevelse, men bedömningen måste i viss utsträckning ta hänsyn till gängse värderingar i samhället.

Sekretesslagstiftningen inom socialtjänsten är mycket omfattande, om du är intresserad av att läsa mer så finns lagstiftningen med kommentarer i länken här nedan.

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18619/20…

Vi hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna

hur många procent frånvaro får man vara borta under terminen för att inte gå om klassen?

Hej

Enligt skolagen för grundskolan finns det inga bestämmelser om att man får gå om på grund av att man varit frånvarande en viss procent av terminen. Att få gå om en klass ska vara något som gynnar eleven och det bestäms tillsammans med elevens vårdnadshavare.

I många kommuner finns det ofta möjlighet att gå i sommarskola så att man kan komma ifatt och inte behöver gå om en klass.

Vänligen

Soctanterna