Gränsen nådd

Jag är skild sedan 2 år tillbaka och vårt barn som går i lågstadiet träffar sin pappa varannan helg samt loven har vi delat upp. Vårt barn har överviktsproblem (fetma) och är patient på överviktsenheten. Vårt barn varit normalviktig fram till vi skilde oss. Första året av vår skilsmässa ville vårt barn vara ofta med oss båda föräldrar så vi kom överens att vardagar är barnet med mig och fredag efter skolan fram till söndag ibland måndag morgon var vårt barn med sin pappa. Sakta började vår sons vikt gå upp. Hans pappa kan inte laga mat så varje måltid bestod av restaurang besök och utöver det massor av chips/godis/läskedrycker. När 1 år hade passerat så hade vårt barns vikt passerat för vad ansågs vara normalt och sköterskan på skolan skickade oss med remiss till överviktsenheten. Min exman var med på sjukhuset men svarade mestadels "ja javisst , ja ni har rätt " men han tog inte till sig liksom mer än så. Vi kom överens att dra ner på umgänget. Nu träffas de varannan helg fredag till måndag morgon. Men skräpmaten fortsätter och all viktnedgång som jag genom motion och ändrade matvanor jobbat hårt för sätter min exman tillbaka på vårt barn igen över de dagar de träffas. Jag upplever allt jobb jag gör tillsammans med vårt barn och överviktsenheten som totalt lönlöst och hopplöst. Min gräns är nådd. Denna sommar var vårt barn med sin pappa 14 dagar och vikten hade gått upp 3 kilo. Kan jag göra en orosanmälan på min exman? Jag upplever att han inte tänker på vår barns hälsa och välmående.

Olivia
2017-08-16 10:40

Hej!

Vi förstår av det du skriver att du har försökt att prata med din sons pappa om detta och att det inte har lett till någon förändring. Det låter som att det inte heller har fungerat med samtalet hos överviktsenheten och att ni inte hittat ett gemensamt förhållningssätt. Ibland när det blir sådana här situationer så kan det hjälpa att försöka att engagera den förälder mer som inte riktigt följer de riktlinjer som har satts upp. Även om din son bor mestadels av tiden hos dig låter det som att det är viktigt att hans pappa blir involverad i behandlingen och det stöd som er son får. Det kan öka pappas motivation till att hjälpa er son. Kanske finns det någon kurator eller psykolog på den enhet där er son får hjälp där ni kan få hjälp att prata och hitta en gemensam hållning.

Du undrar också om du kan göra en orosanmälan gällande att ditt barn. En orosanmälan kan alltid göras till socialtjänsten om det finns misstanke om att ett barn far illa på något sätt. Vid en orosanmälan kommer socialtjänsten att göra en förhandsbedömning där man beslutar om det finns behov av att vidare utreda om det föreligger behov av socialtjänstens insatser.

Vi hoppas att fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna