Sekretess i utredningen

Kan enhetschef på soc bestämma att valda meningar i en utredning ska
vara sekretess och inte delges föräldrarna eller bara en förälder? I vilka sammanhang kan de besluta detta? Inget om ett litet barn borde vara dolt för föräldrarna som har delad vårdnad eller har soc rätt att dölja saker i utredningen genom sekretessbelägga?

Undrande
2017-07-20 20:17

Hej

Tack för din fråga som vi hoppas besvaras av nedanstående svar.

Huvudregeln är att vårdnadshavarna får veta vad som händer i en utredning om sitt barn. Men om barnet skulle fara illa (lida betydande men) av att informationen lämnas ut till vårdnadshavarna så får de inte veta.

Andra personer får som huvudregel inte veta något om ärendet, eftersom det finns sekretess i socialtjänsten. I vissa fall kan en person som gjort en orosanmälan till socialnämnden få veta om anmälan leder till att en utredning eller om en utredning om barnet redan pågår.

I Offentlighets- och sekretesslag, (OSL), 12 kap, 3 §, står det följande:
Sekretess till skydd för en enskild gäller, om den enskilde är underårig, även i förhållande till dennes vårdnadshavare. Sekretessen gäller dock inte i förhållande till vårdnadshavaren i den utsträckning denne enligt 6 kap. 11 § föräldrabalken har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör den underåriges personliga angelägenheter, såvida inte 1. det kan antas att den underårige lider betydande men om uppgiften röjs för vårdnadshavaren.

För ytterligare information föreslår vi att föräldrarna tar kontakt med handläggaren i barnets ärende.

Vänligen

Soctanterna