Barn Som Lever Med En Cancersjuk Pappa

Barnen är 7 och 5 år. Föräldrarna har delad vårdnad. Pappan har cancer som spridit sig till huvudet och han har inte lång tid kvar att leva. Sjukdomen har gett honom personlighetsförändringar. Är mycket trött och när han somnar så sover han så tungt att barnen inte kan väcka honom. Ibland mår han så dåligt att han måste åka akut och lägga in sig på sjukhus för smärtlindring. Han berättar inte hur hans sjukdomstillstånd är för mamman eller de annhöriga. Mamman känner sig orolig över barnens säkerhet när dem är hos sin pappa. Han projicerar allt på mamman som han hatar efter skilsmässan. Har gått till familjerådgivning mm som inte fungerar. Med sjukdomen så är tankarna maniska och det finns bara ett sätt att se på saken och det är hans sätt. Han vill ej ha någon hjälp med avlastning osv. Mamman har bett honom om att barnen ska sova hemma hos henne och han får träffa dem när han vill. Han säger nej till detta.

Mamman och vi annhöriga skulle vilja ha hjälp av någon som är en tredje part. Som kommunicerar mellan föräldrarna och ser att barnen hålls under uppsikt när dem är hos sin sjuka pappa, under tiden han nu blir allt sämre.

Vilken hjälp kan vi få för barnens skull.

Orolig
2013-06-15 18:41

Hej!

Det är gott att höra att barnen verkar ha många personer runtomkring dem som bryr sig om och ser till deras bästa. Vi förstår att ni känner en oro för barnen och att det inte är en lätt situation ni befinner er i. Det verkar som att barnens mamma gjort flera försök att hitta vägar för samarbete med pappan men att detta inte hjälpt.

Du skriver att barnens pappa nu inte har långt kvar att leva och att barnen då helt kommer att förlora sin pappa. Med de personlighetsförändringar som du beskriver så är det kanske redan nu svårt för barnen att känna igen och känna sig trygga med sin pappa och den tid de har kvar med honom kan på olika sätt vara svår. Det blir då extra viktigt att prata med barnen om vad som händer och kommer att hända med deras pappa så att de får möjlighet att fundera kring och ställa frågor om det som händer.

Eftersom vi förstår det som att föräldrarna har gemensam vårdnad så har både mamma och pappa ett ansvar att skydda barnen. Ni kan vända er till socialtjänsten i den stadsdel där barnen bor för att tillsammans med personalen där diskutera barnens behov och hur dessa kan tillgodoses på bästa sätt.

Om ett barn riskerar att fara illa på något sätt är socialtjänstens uppgift att hjälpa barn och föräldrar med råd, stöd, behandling och vård. Barnets bästa ska alltid vara i fokus vid bedömningen av om och i så fall stödinsatser som behövs.

Socialtjänsten har en skyldighet att utreda barnets behov av stöd och skydd (11 kap 1 § socialtjänstlagen). En utredning består främst av samtal mellan personal hos socialtjänsten, barnet och föräldrarna. För att få en helhetsbild tar socialtjänsten ofta kontakt med andra i barnets omgivning, t.ex. barnavårdscentral, förskola och skola. En utredning ska slutföras inom fyra månader, om det inte finns särskilda skäl till förlängd utredningstid. Utredningen avslutas med att socialtjänsten gör en bedömning och fattar beslut om barnet och familjen ska ha hjälp genom socialtjänsten och i så fall vilken hjälp. Den person som berörs av beslutet (barnets vårdnadshavare och barnet om det fyllt femton år) ska få ett skriftligt beslut där också socialtjänstens motivering av beslutet.

Har du fler frågor eller funderingar så få du gärna vända dig hit igen.

Vänligen

Soctanterna