Bemötande av föräldrar, och barnets bästa

Jag undrar hur socialtjänsten gör under en barnavårdsutredning för att inte bli påverkade av stressen på jobbet, sparkrav, bristen på familjehem osv?

Eller ännu mer vilken "samhällsklass" de inblandade tillhör? Får barn från olika slags familjer samma bemötande och respekt? Eller bemöter handläggaren personerna olika beroende på om föräldrarna kan tala för sig, är verbala, välartikulerade och har dyra kläder?

Jag förstår att ni "måste" svara att ni bemöter alla på samma sätt, men finns det kanske någon statistik på socioekonomisk situation för de barn som till exempel blivit placerade utanför hemmet en tid för att de varit med om sexuella övergrepp?

Och en sista fråga: Är det alltid barnets bästa att bli hastigt taget hemifrån, bort från förövaren men även sin egen hemmiljö och nära relationer, när barnet kanske under flera års tid blivit utsatt för övergrepp i sin familj?

Fundersam
2017-07-11 23:23

Hej!

Socialtjänsten präglas ofta av hög och pressad arbetsbelastning. Det är en central fråga som är sammanlänkat med det systematiska arbetsmiljöarbetet. Ledningen har alltid en avgörande roll för att det finns rätt resurser för det aktuella uppdraget. Till exempel kan medarbetarna behöva fortbildning och handledning för att upprätthålla och utveckla sin kompetens för att klara av sitt arbete, men även andra delar. Du kan läsa mer om det här: https://mb.cision.com/Public/1167/2207158/a4955d865d6149e3.pdf

Principen om alla människors lika värde kommer till uttryck både i svensk grundlag och i internationella konventioner. När det gäller socialtjänstens verksamhet finns dessutom ett uttryckligt förbud mot diskriminering i diskrimineringslagen (2008:567), alltså ska alla bemötas lika oavsett språkbruk och klädesval som du specifikt frågar efter. I Socialtjänstlagen SoL 1 kap 1 § står bland annat också att verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet. Då det dessutom finns en maktaspekt med i relationen mellan socialsekreterare och klient är det av yttersta vikt att socialsekreteraren tänker på detta och ser till att klienten känner sig sedd och respekterad.

Har du klagomål gällande socialtjänstens bemötande och handläggning av ärende kan du vända dig till Inspektionen för vård och omsorg som tar emot klagomål på socialtjänsten. IVO når du via: www.ivo.se

Det finns statistik och rapporting för det mesta. Socialstyrelsen rapporterar kontinuerligt tillståndet och utvecklingen inom individ- och familjeomsorgen, med fokus på bland annat barn- och ungdomsvården. Du hittar det här: https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2017/2017-2-14

Blir ett barn utsatt för övergrepp i sin familj är det allvarligt och vi får förmoda att utredning enligt socialtjänstlagen har inletts omgående. Det ska genast göras en bedömning om barnet är i behov av omedelbart skydd. Socialtjänsten omhändertar omedelbart barnet om faran bedöms vara akut att barnet far illa och/eller behöver skyddsbehov. Det kan då gälla våld eller övergrepp i hemmet.

En barnavårdsutredning ska enligt lag handläggas skyndsamt, vilket innebär att utredningen ska avslutas inom fyra månader. Ibland kan det finnas särskilda skäl som motiverar att utredningen förlängs. En utredning syftar till att se vilka behov barnet har och föräldrars förmåga att tillgodose dessa.

Socialtjänsten arbetar i första hand för att barn ska kunna bo tillsammans med sina föräldrar och för att familjer ska kunna ha det bra tillsammans men i vissa fall kan det behövas att barn bor någon annanstans ett tag eller en längre period. Ibland placeras barnet under utredningstiden, men det kan också vara så att en utredning leder fram till att det bästa anses vara att barnet bor någon annanstans. Placeringar kan göras på olika vis, ibland inom familjens nätverk och ibland i jourhem eller familjehem.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna