I vilken ålder kan barn lämnas hemma själva?

Jag är lärare och själv mamma till 3 barn i åldrarna 4-10år. En fråga som väckts så väl på jobbet som privat är när det är okej att lämna barn själva hemma ngn timme? Jag är medveten om att det inte finns ngn tydlig lag och att det beror på en rad olika förutsättningar som tex. Barnets mognad. Möjlighet att komma i kontakt med tex granne etc. Men jag undrar i vilket fall på ett ungefär i vilken ålder??? Jag förvånas över att åsikterna är så vitt skilda och att många lämnar riktigt små barn hemma själva. Där vi bor (typiskt medelklasssamhälle) tycks den allmänna åsikten vara att barn förväntas vara stora nog att klara sig själva en timme eller två när de börjat förskoleklass. Kortare stunder som lämna syskon, handla mjölk, åka till återvinningen, ta en joggingrunda tycks här vara okej redan vid 3-5 års åldern. Jag tycker det känns tidigt, men har börjat fundera på om det är jag som är fel ute? Min svärmor tycker att våra barn gott kan vara hemma själva kortare stunder. Att de måste lära sig ta ansvar. Själv har jag mer blivit uppfostrad efter principen ansvar under uppsikt och vi har precis börjat låta äldsta sonen vara hemma kortare stunder själv. Ansvar har vi försökt förmedla genom att de får hjälpa till hemma, Själva ansvara för att gYmpapåsen/frukt/läxa blir packad osv. Det handlar inte vem som har rätt eller fel, utan jag är bara nyfiken på vad ni inom socialtjänsten anser? Vilka rekommendationer lutar ni er mot i ert arbete när det gäller denna fråga? Vi är i ungängeskretsen många som arbetar med barn och ungdomar och jag är uppriktigt förvånad över hur skillda uppfattningar vi har.
Tacksam för svar.

Grubblaren
2017-07-06 15:17

Hej!
Tack för din fråga.

Precis som du beskriver upplever vi också att åsikterna ofta är många och olika, och detta delvis eftersom det inte finns någon tydlig lag eller riktlinje.

Föräldrabalken är den viktigaste lagen när det gäller barnet och familjen. I den framgår barnets rättigheter i förhållande till sina föräldrar och föräldrarnas skyldigheter i förhållande till barnet. I första hand är det barnets föräldrar som ansvarar för att ge barnet vad det behöver och har rätt till.

Lagstiftningen menar att det är föräldrarna som måste se till att risker inte uppstår för barnets hälsa. Föräldrarna måste vidare vaka över barnet och se till att det inte utsätts för fara för sitt liv eller risker att på annat sätt skadas fysiskt eller psykiskt. Samtidigt måste barn få känna att de behövs, att de har en uppgift att fylla och att de får ta ansvar.

Utifrån sin mognad bör barnet få uppgifter som det kan klara av och som gör att det känner sig delaktigt i och kan identifiera sig med vuxenvärlden. Barn behöver också lära sig att ta ansvar och fatta egna beslut. De måste med stigande ålder och mognad få ta allt större ansvar för sina personliga förhållanden och sitt eget handlande. Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.

Vi kan inte hitta någon rekommendation gällande en specifik ålder. Du som förälder är ansvarig för ditt barn, känner ditt barn bäst och förväntas göra en bedömning utifrån dess mognad.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna