Orosanmälan från polisen

Hej!
Min make blev häromdagen hämtad i vår bostad av polis blev igår släppt. Jag har ingen aning om vad allt handlar om o har en extrem oro för vår gemensamma son.
Fick idag ett brev från socialtjänsten om att polisen gjort en orosanmälan.
Vad händer nu??

Ledsen mamma
2017-06-29 17:07

Hej!

Vi förstår att du blir orolig när polisen gör ingripande och hämtar med din man till polisstationen. Som du skriver har du ingen aning om varför din man gripits, men att du nu kontaktats av socialtjänsten då polisen gjort en orosanmälan.

Det bästa och snabbaste sättet att få reda på vad saken gäller är ju att fråga din man om varför polisen gripit honom. Att din man är eller har varit misstänkt för något innebär inte direkt att han gjort något brottsligt!

När polisen har misstankar om brott mot en person som har barn och där polisen tror att den typen av brott kan påverka barnet på något sätt, är de skyldiga att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Denna skyldighet att anmäla styrs av 14 kap 1 § Socialtjänstlagen. Det är socialtjänsten som ska säkerställa att barn inte far illa på något sätt.

Vi antar att ni blivit kallade till ett möte på socialtjänsten. I detta första möte gör socialsekreteraren en så kallad förhandsbedömning. Ni kommer där att prata om den aktuella anmälan, inställningen till denna, allmänt hur det är hemma runt er gemensamma son och om någon av er vill ha någon form av hjälp och stöd, antingen utifrån anmälan eller utifrån något annat. Lite beroende på er sons ålder kommer socialsekreteraren troligen vilja prata själv med er son. Efter detta samtal beslutar socialtjänsten om de anser att det ska öppnas en utredning för att ytterligare utreda er sons behov och hur ni som föräldrar kan tillgodose dessa behov, eller om socialtjänsten beslutar att inte öppna utredning eftersom man bedömer att det inte behöver utredas ytterligare.

Om utredning öppnas har socialtjänsten fyra månader på sig att göra denna utredning. Socialtjänsten har rätt att kontakta de instanser som de anser nödvändiga för att inhämta uppgifter och information om er son eller er som kan påverka er son. Det kan vara skolan, sjukvård, polisen, kriminalvården och släkt. Socialtjänsten informerar innan vilka de kommer att kontakta så att ni vet vem och om vad de ska hämta information om. När utredningen är klar föreslår socialtjänsten eventuellt en insats om det i utredningen har framkommit att er son eller någon i familjen har behov av hjälp och stöd, eller så läggs utredningen ned utan åtgärd.

Vi hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna