hjälp

Hej
min dotter vill inte bo hos mig, Hon är snart 19 år och jag kan inte försörja ensam. Vad kan jag göra?

Abdi
2017-06-29 17:03

Hej!

Det är inte helt enkelt att veta vilka lagar och regler som gäller avseende försörjning och vuxna barn. Man kan tolka din fråga på lite olika sätt, så här kommer vårt svar utifrån några olika scenarier.

Om frågan handlar om vilket försörjningsansvar föräldrar har gentemot sina vuxna barn i samband med flytt: Som förälder har man ett försörjningsansvar för sina barn upp till barnet fyller 18 år eller längre om barnet studerar på gymnasienivå, dock som längst till den unge fyller 21 år. Vi vet inte om din dotter studerar på gymnasiet eller inte, men om så är fallet så har du som förälder ett försörjningsansvar för henne. Samtidigt är din dotter över 18 år och myndig vilket betyder att hon har rätt att fatta sina egna beslut. Det innebär att du som förälder inte kan tvinga din dotter att bo kvar tillsammans med dig. I slutändan är det din dotters val om hon vill bo kvar eller flytta, men om hon väljer att flytta så kan hon inte kräva att du försörjer henne i annat hushåll. Genom att du erbjuder henne att bo kvar hemma under gymnasiestudierna tar du ditt försörjningsansvar.

Du har heller inga skyldigheter att hjälpa din dotter ekonomiskt med att flytta, din dotter har ett eget ansvar gällande planering och genomförande av flytt. Om din dotter behöver hjälp gällande flytten får hon vända sig till socialtjänsten i det stadsområde hon bor i.

Om frågan handlar om hur din ekonomiska situation påverkas efter att din dotter har flyttat: Om du har svårt att klara din försörjning på egen hand efter att din dotter har flyttat, om du exempelvis är beviljad bostadsbidrag, så kan du ansöka om kompletterande försörjningsstöd.

En förstagångsansökan gör du genom att ta kontakt med socialtjänsten i det stadsområde du bor i. När en ansökan om försörjningsstöd kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. I samband med att du lämnar in en ansökan så lämnar du även in en ekonomisk översikt och underlag för dessa, som inkomster med löneavier, utbetalningar från försäkringskassan, tillgångar som bankkonton och utgifter till exempel hyresavier, fackavgifter hushållsel och så vidare. Utifrån dina uppgifter gör sedan socialsekreteraren beräkningar tre månaders bakåt i tiden. Beräkningarna som görs är utifrån den riksnorm som finns beslutad för året. Se länk nedan.
https://www.socialstyrelsen.se/SiteCollectionDocuments/riksnormen-forso…

Om du har ett underskott, det vill säga, mindre inkomst än dina utgifter kan du vara berättigad till försörjningsstöd under förutsättning att du själv gör allt för att klara din försörjning själv, det vill säga att du söker arbete och om du är arbetslös eller deltidsarbetslös, är sjukskriven av läkare om du är sjuk, deltar i de arbetsfrämjande åtgärder som erbjuds och så vidare.

Skulle du få avslag på din ansökan så har du alltid rätt att överklaga beslutet. Din socialsekreterare kan hjälpa dig att överklaga om du tycker det är svårt att göra det själv. En överklagan ska ha inkommit inom tre veckor från det du tog del av det skriftliga beslutet.

Vi hoppas svaret har varit till hjälp för dig.

Vänligen

Soctanterna