Sent Faderskap

Jag är gift för andra gången. Har två barn med mitt x men inget med min nuvarande. Före första frun hade jag ett annat förhållande som resulterade i ett barn. Mamman gifte sig innan barnet föddes och berättade inget för mig. Hennes man blev den juridiske pappan. När barnet var 12 år skildes de. Jag fick då veta och har sedan dess umgåtts med barnet. Den juridiske pappan fortsatte att betala underhåll och inget krav har riktats mot mig. De bedömde att det skulle vara skadligt för barnet om han vid 12 års ålder skulle få beskedet att han har en annan pappa än den han tror. Vid 18 års ålder fick han veta att jag sannolikt är hans pappa. Då hade den juridiske pappan avlidit.
Laglotten ställer till problem. Jag vill att alla tre barnen ska ärva lika mycket. Det betyder att endast 25% kan fördelas till min nuvarande fru, barnbarn och andra. Om jag kan bli juridisk pappa även till mitt första barn löser det sig. De tre barnen får dela på 50% och jag kan fördela den andra halvan. Om jag i detta sena läge, barnet är nu 45 år, blir juridisk far måste jag då betala retroaktivt underhåll för hans första 18 år? I så fall minskar arvet för mycket. Finns det andra konsekvenser eller komplikationer om detta genomförs? För att barnet ska få ny far har jag hört att han måste stämma den som nu är hans far men han är ju död. Sedan måste väl mitt faderskap fastställas med DNA. Adoption går inte eftersom min nya fru måste godkänna att bli mor och det vill varken hon eller barnets biologiska mor. Hur ska jag göra?

Kefas
2013-06-28 10:35

Hej!

Då din fråga inte direkt berör socialtjänstlagen så har vi tagit hjälp av handläggare på Familjerättsbyrån för att du ska få ett så korrekt svar som möjligt. Då din fråga är av juridisk karaktär så är det svårt att undvika att svara med ett juridiskt språkbruk.

Föds ett barn och modern är gift är det den äkte maken som blir fader enligt den s.k. faderskapspresumtionen. Är detta felaktigt kan barn, moder eller den äkta mannen vid tingsrätt stämma för hävande av faderskapspresumtionen.

Är den äkte mannen/registrerade fadern avliden kan stämning av dödsboet angående hävande göras. Det är då arvingar efter den avlidne som stäms. Hävande och fastställande kan göras av tingsrätten även för ett vuxet barn.Familjerättsbyrån arbetar dock inte med dessa ärenden då dom endast har ansvar för barn mellan 0-18 år.

Tingsrätten kan besluta om DNA-test i faderskapsärenden eller så kan man beställa detta själv. Tingsrätterna är av lag tvungen att vända sig till Rättsmedicinalverket i Linköping vilket även en privatperson kan göra och beställa salivprovtagningstest. Mer information på www.rmv.se.

Det finns även andra DNA-företag som ger provsvar med lika hög sannolikhet som rmv.

Faderskap kan fastställas utan DNA-prov på annan bevisning och att parterna bedöms som trovärdiga. Om detta är möjligt i ärendeformen hävande av faderskapspresumtion är vi mer osäker över. Men det torde inte vara någon skillnad. Faderskapsbestämmelserna regleras i Föräldrabalkens 1 kap.

Vi föreslår att ni tar kontakt med en familjerättskunnig advokat och rådgör om hävande och fastställande och om DNA-prov ska göras som underlag till tingsrätten eller låta tingsrätten förordna om det.

Är en man registrerad som far följer arvsrätt mellan fadern och barnet.Testamente angående arv kan även upprättas vilket kan diskuteras med en lämplig kunnig jurist.

Frågor om återbetalningsskyldighet för underhållsstöd hänvisas till Försäkringskassan.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor.

Vänligen.

Soctanterna.

Tack för utförligt svar.