Fråga

När man har fått en oroanmälan vad pratar man om på det första mötet ?

..
2017-06-14 15:02

Hej!

När en orosanmälan inkommit till socialtjänsten kallas vårdnadshavare och oftast barnet till socialtjänsten för ett samtal. Om orosanmälan gäller en vuxen person kallas den som är berörd till samtal med socialtjänsten.

Vid första samtalet med socialtjänsten är det i första hand den oro som kommit till socialtjänsten man talar om vid mötet. Socialtjänsten inhämtar vad vårdnadshavare och barnet, utifrån barnets ålder, har att säga om oron. Gäller oron en vuxen person får denne ta del av informationen som inkommit till socialtjänsten och då är det detta man pratar kring.

När en orosanmälan inkommer till socialtjänsten upprättas en aktualisering som även kallas en förhandsbedömning. Socialtjänsten gör direkt en bedömning utifrån allvaret i oron om utredning ska inledas eller om socialtjänsten vidare ska samtala med den vuxne, vårdnadshavare och barn för att därefter ta ställning om socialtjänsten behöver utreda ytterligare.

Socialtjänsten gör en sammantagen bedömning utifrån allvaret i orosanmälan, om det tidigare finns inkomna orosanmälningar hos socialtjänsten och vad det är för information som framkommer vid samtal med berörda personer och instanser.

Det är svårt att ge dig ett direkt svar då det beror på vad oron gäller och vilka risk- och skyddsfaktorer som finns runt den person som oron handlar om men det centrala handlar om vad det är som oron gäller.

Vi hoppas att du fått vägledning avseende din fråga.

Vänligen
Soctanterna