Skolvägran

Jag har en dotter på 15 år som efter februarilovet i princip inte har varit i skolan. Hon går på bup och behandlas för bland annat självskadebeteende och depression (samtal och fluoxetin). Vi (jag, bup och skolan) har försökt på alla sätt att få henne till skolan (bland annat bup-skolan), men inget fungerar...hon blå-vägrar.

Jag vet att skolan måste anmäla hennes frånvaro till Er, men jag undrar vad som händer sen? Jag antar att det blir en utredning, men vad kan den innehålla? Och rent praktiskt; vad händer om hon inte går till skolan i höst?

mamman som aldrig ger upp
2013-07-18 11:13

Hej!

Så bra att din dotter har en mamma som är engagerad och inte ger upp. Vi förstår att situationen känns ytterligt besvärlig då man som mamma vill sitt barns bästa.

En utredning på socialtjänsten innebär ett antal möten med barn, vårdnadshavare och eventuellt andra referenspersoner t.ex. BUP-personal och skolpersonal. Den utmynnar i en bedömning med förslag om att erbjuda föräldrar/barn hjälp med sina problem, eller att avsluta utredningen utan åtgärd.

Föräldrar och barn får då ta ställning till socialtjänstens bedömning och får då tacka ja eller nej till insatser, eller överklaga beslut om man anser att man inte fått rätt beslut.

Socialsekreteraren skriver även en skriftlig utredning som skickas till vårdnadshavarna.

Om din dotter fortsätter skolka till hösten så har skolan ett stort ansvar för att anpassa hennes studiegång. Man är skolpliktig i grundskolan, i dagsläget inte i gymnasiet.

Hur man rent praktiskt jobbar vidare med skolk, alltså hur ansvarfördelningen mellan föräldrar, skola, BUP, socialtjänst kan se ut beror på anledningen till skolket. Om det blir en utredning på socialtjänsten så kommer man förmodligen fram till en bra lösning.

Vi önskar dig lycka till med din dotter!

Vänligen

Soctanterna