Hantering Av Anmälning

Hej!
Min dotter hade en kompis som for illa i hemmet. Vi fick hämta henne ibland sent på kvällar så att hon fick sova över hos oss. Jag vet inte vad som hände med min dotter, men en dag när hon var arg på mig gick hon till sin skolsköterska och sa att jag slog henne ibland och även hennes lillebror. Min andra dotter och jag blev först helt chockade, men jag tänkte att jag har inte gjort detta och kan inte hjälpa att det blivit så här. Vi blev utredda och personalen på min pojkes skola var helt fantastiska. Utredningen visade att barnen mådde bra, var glada, hade/har goda resultat i skolan och hade kompisar.
Min dotter ville ta tillbaks sina anklagelser, men det gick inte. De pratade med hennes pappa och lillebror och de sa också att anklagelserna inte stämde. Min dotter ångrar sig djupt och förstår själv inte vad som flög i henne. Detta hände för tre år sedan. Idag är hon fortfarande glad och utåtriktad och duktig i skolan,
samt har ett extra jobb. Hon tränar och umgås med kompisar. Hon är idag 17 år.
Vi fick veta att utredningen finns kvar i fem år. Vad händer sen? Varför ligger den kvar när utredningen visade att anklagelserna var felaktiga. Vem kan begära ut dessa uppgifter och vad får de läsa? Får de läsa hela utredningen eller bara resultatet? Det verkar som om man blir dömd av en anmälan oavsett vad utredningen visat.
Med vänlig hälsning Sub

Sub
2013-08-16 18:30

Hej!

Vi förstår att det kan ha känts obehagligt att bli ifrågasatt som förälder. Det låter dock som att Ni som familj ha klarat påfrestningen på ett bra sätt.

Inom socialtjänsten råder stark sekretess och inga uppgifter får lämnas ut, varken att det gjorts en utredning eller innehållet i en sådan. Du kan emellertid själv begära ut utredningen i sin helhet om du vill veta vad som skrivits. Din dotter kan också begära ut utredningen då hon blivit myndig. För övrigt är det endast en domstolsväsendet som kan begära utdrag ur socialregistret.

Det stämmer att man bevarar anmälningar och utredningar i 5 år, sedan förgörs de. Emellertid sparar man utredningar som är gjorda på barn födda dag 5, 15 och 25. Dessa utredningar används endast till forskning.

Utredningar som är gjorda på barn som varit placerade sparas däremot betydligt längre. Detta med anledning av att barnen ska ges möjlighet att som vuxna, läsa vad som hände.

Hoppas att du kan känna dig trygg med denna information!

Vänligen

Soctanterna