Minderårig som sålt sex

Hej!
Jag är en vän till den här familjen. Jag undrar vad som händer efter en orosanmälan där barnet, är under 15 år, har sålt sex mot betalning? Familjen är kallad till ett första besök. Hur djup blir en sån här utredning och hur fångas problemet upp som kan vara orsaken till det här beteendet? Vilka instanser kan bli inkopplade med tanke på den anmälda anledningen? Finns risk för LVU? Jag känner en oro för att något kan missas som kan vara viktigt och jag har mina misstankar om vad som kan ligga bakom. Vad kan familjen få för stöd i detta för att bryta barnets beteende?
Tacksam för svar!

Orolig
2017-04-28 01:25

Hej!

Vi förstår verkligen din oro för barnet och familjen! Det du beskriver är mycket allvarligt och vi får förmoda att utredning enligt socialtjänstlagen har inletts omgående utifrån den inkomna anmälan.

En barnavårdsutredning ska enligt lag handläggas skyndsamt, vilket innebär att utredningen ska avslutas inom fyra månader. Ibland kan det finnas särskilda skäl som motiverar att utredningen förlängs. En utredning syftar till att se vilka behov barnet har och föräldrars förmåga att tillgodose dessa. Skulle socialtjänsten bedöma att familjen behöver hjälp, erbjuds frivilliga insatser. Insatser kan givetvis föreslås innan de fyra månaderna har löpt ut. Socialtjänsten har flera olika stödjande insatser att erbjuda för att förhindra en negativ utveckling hos barn. Dessa kan syfta till att bryta barns beteende men även rusta föräldrar att bättre trygga barn som utsätter sig för risker.

Det är viktigt att komma ihåg att en minderårig, ett barn, inte bär ansvar för det som har hänt. Det är de vuxna runtomkring som ansvarar för barnets trygghet och säkerhet. När en vuxen har sexuellt umgänge med ett barn är detta brottsligt, detta gäller oavsett om personen har betalat för den sexuella tjänsten eller inte. Oavsett om förövaren är en vuxen eller ett barn behöver brottet utredas av polis. En anmälan bör göras av socialtjänsten men anmälan kan även upprättas av barnets föräldrar. Vidare kan tänkas att barnet är i behov av stöd från barn och ungdomspsykiatrin, BUP, och även här kan familjen initiera kontakten själva.

Tvångsvårdslagstiftningen LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, är tillämplig först när socialtjänsten har prövat alla frivilliga insatser, föräldrarna inte samtycker till nödvändig vård eller barnet befinner sig i akut fara och riskerar sin hälsa och utveckling. Då vi inte känner till omständigheterna kring barnet kan vi inte uttala oss om det finns risk för LVU men en utredning torde bli omfattande.

Som vän till familjen, med tankar om den problematik som är tydlig, menar vi att det kan vara bra att du stöttar familjen och erbjuder dig att medverka i kontakt med socialtjänsten. Du kan också vända dig direkt till socialtjänsten och lämna eventuell nödvändig information. Det bästa, ur utredningssynpunkt, är om du berättar vem du är när du tar kontakt men du kan också välja att vara anonym.

Vi hoppas att vårt svar har varit dig till hjälp!

Vänligen

Soctanterna