Familjerätten

Jag går tillsammans med min exman på samarbetssamtal på familjerätten där frågan om vårt barns pass tagits upp. Min exman anser det han som ska ha passet fast barnet är folkbokfört hos mig och fadern har umgängesavtal varannan helg. Därmed vägrar min exman lämna ut vårt barns pass och hindrar mig att resa någonstans med vårt barn efter vår skilsmässa för 2 år sedan. Jag får inget stöd av den familjerättssekreterare som vi har samtal hos. Hon tycker det okej att han kan behålla passet och då jag vill prata om varför han vägrar mig resa vill denna familjerättssekreterare skjuta upp till nästa samarbetssamtal och så pågår det hela tiden. Jag känner min röst hörs inte under samtalen. Går det verkligen till såhär inom socialförvaltningen? jag trodde att man följde lagen och att det är barnet som är ägare till passet och den ska finnas där barnet är folkbokfört? Med andra ord så kontrollerar min exman mitt liv och får stöd av familjerätten. Jag önskar och få veta om denna familjerättssekretare har stöd i (social?)(svensk?) lag att stödja min exmans åsikt till att behålla passet och vägra ge den till mig? Det känns som om jag blir överkörd och har inga rättigheter trots jag är boendeförälder och kan tillägga att jag har aldrig hindrat min exman att träffa eller resa med vårt barn till hans hemland i Nordafrika. Tacksam för svar

Josefin
2017-04-20 16:49

Hej!

Det är tråkigt att höra om era samarbetssvårigheter och din känsla av att inte bli lyssnad till av din familjerättssekreterare.

Utifrån din fråga om var passet ska förvaras förmodar vi att ni har gemensam vårdnad om ert barn, även om du inte uttalar detta. Är du ensam vårdnadshavare ska du självklart förfoga över passet, oberoende av avtal om boende och umgänge.

Socialtjänsten är en myndighet som verkar utifrån svensk lagstiftning. All handläggning ska ske rättssäkert och är även föremål för återkommande revisioner. Enskilda som upplever sig felaktigt behandlade av socialtjänsten kan anmäla missförhållande till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Ditt resonemang om att passet ska förvaras hos dig eftersom barnet har sitt stadigvarande boende och är folkbokförd hos dig saknar faktiskt lagstöd. Spontant förefaller ditt förslag vara en god och enkel lösning, ett arrangemang som din exman dock motsätter sig. Det är däremot precis som du säger barnet som äger rätten till sitt pass. Då ni har gemensam vårdnad förväntas ni kunna samarbeta med varandra och göra överenskommelser om och kring barnet, vilket exempelvis innebär att möjliggöra för den andre att resa med barnet. Det framgår inte tydligt om din exman faktiskt har hindrat dig från att resa med ert barn eller om hans vägran att lämna över passet till dig riskerar att få de konsekvenserna.

För att undvika fortsatta stridigheter kan en möjlig lösning vara att ni kommer överens om att passet följer barnet vid boende och umgänge. Ett annat förslag är att ni överenskommer om att förvara passet hos en tredje person som både du och din exman litar till.

Vi vill också informera om att vårdnadshavare kan återkalla ett pass enligt 12 § passlagen. I praktiken innebär dock detta att varken du, eller din exman, kan resa någonstans med barnet. En återkallelse av passet riskerar också att trappa upp konflikten er emellan ytterligare, något som i det längsta bör undvikas utifrån barnets bästa. De negativa effekter föräldrars oförmåga att samarbeta har på barns hälsa och utveckling är dessvärre väldokumenterade.

Vi hoppas att ni föräldrar tillsammans kan finna en lösning som ni båda känner er nöjda med!

Vänligen

Soctanterna