Omprövning av assistans. - blir tvingad till nakendusch

Hej! Jag har assistent 46 tim per vecka och då jag ansökte så gick adl observationen till att jag låtsasduschade med kläder. Nu är det dax för omprövning. Den förra personen var och observerade mig ca 2tim så fick hon en uppfattning nu kräver denna att jag är naken och duschas på riktigt annars kommer hon skriva ett svagt intyg.

Hon ska vara med då jag och ass. ska laga en middag och det kan jag köpa, det. Är ju enkelt men det räknas ju inte in i grundläggande behov. Helst vill hon vara här flera heldagar men jag har sagt ifrån vilket säkert ger ett svagare intyg.

Nu är jag livrädd att människan vill stå och se på då jag får lavemang och ska bajsa också?

Var går gränsen för att man kan neka pga att det är för kränkande? Jag har bönat och bett att få slippa visa naken hud, mår så dåligt för stora ärr, duschar inte ens då vikarien är här utan bara ass. och min man. Vad har de rätt att kräva av en väldigt blyg person. Har pga detta bokat in ettbesök på psyket för att bearbeta detta jobbiga!.

Anna
2017-04-10 09:20

Hej!
Det låter verkligen jobbigt för dig.

Eftersom frågor om personlig assistans inte riktigt är vårt område har vi konsulterat Vård och Omsorgsförvaltningen samt Försäkringskassan för att svaret ska bli till hjälp för dig. Så här svarar de:

För bedömning om rätt till assistansersättning, både gällande personkrets enligt LSS och rätt till assistansersättning då grundläggande behov överstiger 20 timmar per vecka, behöver Försäkringskassan medicinska underlag som beskriver diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsningar samt prognos. Uppgivet hjälpbehov måste alltså vara mediciniskt styrkt. Det är en läkare som kan styrka diagnos och funktionsnedsättning, men inte alltid aktivitetsbegränsningar lika bra som exempelvis en arbetsterapeut, psykolog eller personal inom skola/kommun. Medicinska underlag ska vara objektivt beskrivna.

Vid en omprövning utgår Försäkringskassan från tidigare beslut och gör en individuell bedömning för att se vilka underlag som behöver kompletteras, eller om det krävs ett nytt läkarutlåtande. Ibland bedömer Försäkringskassan att det räcker med en utredning med den försäkrade. Vid bedömningen beaktar Försäkringskassan ny praxis och bedömer utifrån rådande lag, precis som kommunen.

Hur vården ska genomföra sina utredningar kan inte Försäkringskassan lägga vikt i, vi kräver att vården endast intygar det saker de kan intyga utifrån undersökning och observation.

På länken nedan finns mer information:

https://www.forsakringskassan.se/omfk/ratten-till-assistansersattning

Att du ska behöva få psykologhjälp för att bearbeta en bedömning låter verkligen inte helt vettigt men det låter klokt av dig att vara så företagsam att du redan i förväg tagit tag i det.

Vänligen

Soctanterna