Hur gör jag så att min son ska flytta hemifrån?

Vi har en som som är 19 år. Han är en intelligent person med många begåvningar men han har ett funktionshinder: ADD och socialdobi. Vi har i många kämpat mellan Bup , socialen och skolan. Han gick ut 9 an med tillräckligt med betyg och började gymnasiet men där satte han stopp. Han fick möjligheten att gå om 1 året men han skolkade. Slutligen ligger han i sängen, gör musik eller spelar. Vi har sagt flera gånger att han måste söka jobb och bidra till i hemmet men han vägrar. Huset stökar han till och struntar i att städa efter sig. Jag och min man har bestämt att dra ifrån internet vid 23.00 annars stannar han uppe fram till morgonen och sedan sover han hela dagen. Han är med i någon grupp i kommunen men eftermiddag han är vuxen utlämnar han inte några uppgifter. Vi har föreslagit att han måste söka en psykiater och skaffa hjälp men han blir förbannad. Stort sätt har han varit hemma sedan han var 15 år. När sak och ting inte blir som han vill blir han agressiv, hotfull dessutom han försöker förstöra hemmet så mycket som möjligt. I det förra huset Dick vi renovera han sovrum eftersom fanns det hål både på väggarna och på golvet. Jag får många hotfulla sms och använder ganska grovt språk. Jag och min man har mått dåligt psykiskt. Själv har jag och bron ADD och det blir påfrestande. Min man som drar det största lasten eftersom jag orkar med ingenting när jag kommer hem från jobbet. Jag vill det bästa för min son och framgången i livet men jag orkar inte länge. Vi vill att han flyttar. Ps: han får mycket pengar från sin farmor ( min man är inte hans biologiska pappa) därför har han råd att "stanna" hemma dessutom ärvde han pengar från sin pappa men jag tror att han har redan förbrukat en del av dessa pengar. Jag behöver hjälp. Mvh Dedeia

Dedeia
2017-03-22 06:16

Hej!

Vi förstår att ni har det besvärligt med att ha en vuxen son som inte mår bra och de funktionshinder han har försvårar för honom att leva ett socialt liv där han får möjlighet att lära sig att ta eget ansvar.

Er son kan ha rätt att erhålla stöd från LSS, Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, och kanske har han behov av särskilt boende. Hans diagnos med ADD samt att han håller på eller har utvecklat en social fobi gör att ni bör diskutera detta med en handläggare inom LSS. Ni skriver att han efter han fyllt 18 år inte längre berättar något om vad som händer. Det är som ni säkert vet viktigt för ungdomar som har diagnosen ADD att de har tydliga gränser och ramar vilket kräver samarbete. Om möjligt vore det bra att informera sonens farmor om vilka problem det innebär att ha ADD.

För att få korrekt och bra information så kan ni kontakta socialtjänsten där ni bor och prata med handläggare inom LSS. Det finns också möjlighet att kontakta anhörigföreningar som exempelvis Attention där ni kan träffa andra som har barn eller närstående med liknade problem för att få råd och tips om hur de har gjort för att hitta lösningar. Ni hittar dem här:

http://attention-riks.se

Vänligen
Soctanterna