Soc Gav Hela Vårdnaden Till En Man Som Inte Är Pappa

Hej

Jag vet inte hur det kunde gå så fel, men när mitt ex slängde ut mig och dottern från hemmet trodde jag ju att allt skulle ordna sig till slut. Istället gick allt väldigt fel, och det slutade med att han fick hela vårdnaden. Jag har pratat med utsatta kvinnor som säger att detta tillhör inte ovanligheterna.

Saken är den, han är inte fadern. Jag flaggade för detta på soc om att ingen faderskapsundersökning någonsin gjorts, och de slog dövörat till. Jag sa till min förra advokat mit i förhandlingarna och han sa att "han nog inte skulle gå med på ett DNA test i nuläget". Nu vägrar han att låta mig se mitt barn, och både jag och barnet mår otroligt dåligt av detta. Mitt barn vill dessutom inte bo med honom. Om domare, soc och advokat har vägrat ta DNA, kan inte jag göra det på nåt vis, detta är ju grymt mot ett barn. Att växa upp med nån de inte vill bo hos och de inte ens är släkt med? Som dessutom aktivt hindrar att barnet får se modern? Jag har rådfrågat advokat som säger att jag inte får begära DNA prov på honom. Det är ju helt absurt! Vad skall jag göra?

Anna
2013-10-07 06:01

Hej!

När man separerar så hamnar man ofta i en kris men när man som du även blev av med ditt hem och inte får träffa ditt barn. Så förstår vi hur besvärligt du har det. Du visar genom det du skriver till oss att du vill göra allt för att du och din dotter ska kunna träffas igen.

Vi ska försöka svara på din fråga så att du kan gå vidare i din strävan att få rätten till din dotter.

Efter som mannen står som barnets juridiska far behandlas han därför som detta vid olika processer. För att det ska ändras behöver man i så fall häva faderskapet, vilket görs i tingsrätten, om det visar sig att han verkligen inte är pappa till barnet. Om du är övertygad om att han inte är pappa så kan du vända sig till familjerätten och väcka frågan där. Då kommer det göras en bedömning över situationen och om man eventuellt går vidare med DNA-test och tingsrätten. Det bästa är att prata med teamledaren i faderskapsteamet på familjerätten, som kan svara närmare på hur detta går till och hur man bedömer i dessa lägen.

Tydligen har ärendet varit uppe, för beslut angående var din dotters boende, i tingsrätten och förmodligen efter en utredning. Vi skulle rekommendera att du tar kontakt med den familjerätt som handlagt detta om du har frågor kring bedömningen.

Familjerätten erbjuder föräldrar samarbetssamtal angående ditt umgänge med din dotter. I annat fall kan du vända dig till tingsrätten och begära umgänge. Kanske missade du att begära det vid den tidigare förhandlingen och det blev därför inget beslut kring det?

Det är svårt att säga varför beslutet i tingsrätten blev som det blev. Det kan bero på flera omständigheter och även om flickans ålder och vilja.

Vi tror att en möjlighet för dig kan vara att du ringer familjerättens rådgivningstelefon och pratar med dem om hur du ska kunna gå vidare. Tel 040 34 52 38 tisdag - fredag mellan 10.00–11.30.

Vänligen

Soctanterna