Pojkstreck

Konsekvensanalys av ett pojkstreck.

Nyligen deltog en 14-åring i ett till synes harmlöst tilltag. En grupp ungdomar däribland en 14-åring,cirkulerar kvällstid och en övergiven personbil med redan synligt inslag av skadegörelse fångar deras nyfikenhet. En av ungdomarna, 14-åringen sätter sig i bilen och "rattar", samt kliver ur bilen och sträcker sig sedan in genom ett trasigt fönster och lyfter ut ett metalltillhygge som placeras på marken.
Sedermera involveras polis och enkelt förhör påbörjas. Föräldrar tillkallas och tar hem ungdomen, samt blir informerad av polis att kontakt, samt förhör med socialtjänsten kommer att äga rum inom kort.

Min fråga är hur konsekvensen för dels ungdomen blir?

optimist
2013-10-07 08:34

Hej!

Tack för en mycket bra och viktig fråga!

När man är 14 år gammal är man enligt svensk lag inte “straffmyndig”. Det innebär att någon som inte fyllt 15 år inte kan dömas till något straff, exempelvis böter eller ungdomsvård. Så i det fall du beskriver kan alltså pojken som är 14 år inte bli dömd.

Polisen kontaktar alltid vårdnadshavare/föräldrar när det rör sig om minderåriga som blir misstänkta för brott. Anledningen till det är att det är föräldrarna som ansvarar för sina barn. Polisen är också skyldig att informera socialtjänsten när det handlar om minderåriga.

I de flesta fall när det rör sig om ”enklare” brott och den unge är under 15 år läggs ärendet ned hos polisen efter det inledande förhöret.

Det som alltid händer är att polisen kontaktar socialtjänsten för att socialtjänsten skall göra en bedömning på hur den unges sociala situation ser ut. Det är bland annat därför socialtjänsten skall närvara vid förhöret. Det sker oavsett om polisen lagt ner ärendet eller inte.

Därefter gör socialtjänsten en bedömning utifrån den unges sociala situation huruvida det finns ett behov av stöd eller inte. Stöd kan vara många olika saker och det kan se väldigt olika ut beroende på hur situationen för den unge ser ut. Ibland görs bedömning att det inte föreligger något behov av stöd.

Med andra ord kan konsekvensen se lite olika ut för olika ungdomar beroende på vad socialtjänsten gör för bedömning. Något att tänka på är att det som kan se ut som ett ”pojksträck” kan vara just det men det kan även visa sig vara en signal om att något inte står rätt till. Då är det bra att myndigheterna utreder och kan erbjuda stöd.

Vänlig hälsning

Soctanterna

Tack för bra och utförligt svar, vi kommer välkomna kontakt från berörd enhet och dra lärdom, man blir aldrig fullärd som vårdnadshavare/Optimist