Vad Händer En Ungdom Som Vägrar Gå I Skolan På Grund Av Ohälsa?

Hej,

Trots lagen om skolplikt vill jag skolvägra eftersom att grejen med att tvingas göra så meningslösa saker som skolan idag handlar om får mig att må så dåligt att jag ofta funderar på att ta livet av mig.
Kuratorn på skolan tar det här på allvar, men inte mina föräldrar.
Men eftersom att jag helst inte vill dö så funderar jag på vad som händer med mig om jag skolvägrar.

Tacksam för svar!

Kim
2013-11-04 13:40

Hej!

Först vill vi säga att vi tycker det är bra att du har kontakt med kuratorn på din skola och att hon tar dig och din situation på största allvar. När man inte trivs och inte mår bra är det viktigt att ha någon att prata med, som lyssnar, förstår och kanske kan ge goda råd.

Vi förstår att det kan kännas hopplöst och att du inte ser någon annan väg just nu än att vägra att gå till skolan.

Du frågar vad som händer om du skolvägrar. I Sverige har alla barn rätt till att gå i skola men de har även skyldighet att gå till skolan, så kallad skolplikt. Det är i första hand dina föräldrar som har skyldighet att se till att du går i skolan.

I skolan är det rektorn som har det yttersta ansvaret när det blir problem med närvaron. Skolan har skyldighet att informera dina föräldrar om du inte är i skolan. Skolan ska utreda och komma med åtgärdsprogram för din skolgång. Skolan har anmälningsskyldighet till socialtjänsten om du inte sköter din skolplikt. Om en elevs föräldrar inte medverkar till att få eleven till skolan så kan de få betala vite.

Ibland kan elever tappa förtroendet för skolan och uppleva att de inte lär sig meningsfulla saker. Skolan är också en plats där man skapar kontakter och knyter vänskapsband. Men i skolan kan det även förekomma grupptryck, trakasserier och kränkande behandling.

För att skolan och dina föräldrar ska kunna gör något konkret åt din situation så är det viktigt att du får komma till tals och berätta hur du upplever din skolsituation och hur du mår.

En möjlighet kan vara att din skolkurator kallar till ett samtal där du, dina föräldrar, skolans rektor och kuratorn kan sitta ner och prata om hur du upplever skolan och vad man kan göra för att du inte ska känna att skolan känns meningslös. Förhoppningsvis kommer dina föräldrar att förstå och ta det du känner och upplever på största allvar.Skolans rektor är den som har det yttersta ansvaret för att hitta rätt åtgärder för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen och att du trivs i skolan.

Vi hoppas att ni kan få tillstånd ett möte som leder till en positiv förändring för dig.

Vänligen

Soctanterna