Muckat efter 13 år. Vägras umgänge.

Hej! När min dotter var 4 månader tog jag livet av en knarklangare av misstag. Jag fick sitta på kåken i 13 år och har inte sett min dotter sedan dagen innan dråpet. Hennes mamma drog till Norrland och har stannat där. Nu vill hon inte ha med mig att göra, och jag får inte träffa min dotter. Vad ska jag göra? Jag vill inte tränga mig på då jag mest troligt kommer att skrämma både dottern och hennes mamma. Tack för en bra sida!

MCknutten
2017-02-04 21:39

Hej!

Det låter klokt av dig att ta det försiktigt i kontakten med din dotter, och hennes mamma, för att så småningom om kunna möjliggöra ett positivt umgänge med din dotter!

Utifrån din fråga förmodar vi att ni har gemensam vårdnad om dottern, även om du de senaste åren inte har varit delaktig i hennes liv. Vi föreslår att du tar kontakt med familjerätten i den kommun där du bor för att möjliggöra ett samarbete med din dotters mamma. Genom familjerätten kan ni som föräldrar erbjudas samtal för att komma överens om hur ni kan göra i din önskan om att närma dig din dotter igen. Familjerätten kan också erbjuda praktiskt stöd vid själva umgänget i form av umgängesstöd eller genom att inledningsvis låta er träffas i familjerättens lokaler. Som pappa kan du också vända dig till socialtjänsten för att delta i föräldrautvecklingsprogram. Dessa är vanligtvis biståndslösa, sker i grupp och erbjuds föräldrar utan att familjen har genomgått en utredning. Skulle du vilja ha individuell hjälp att bygga en fungerande relation med din dotter, och hennes mamma, kan ni som föräldrar gemensamt ansöka om stöd i form av exempelvis familjebehandling hos socialtjänsten.

Du beskriver att din dotters mamma vägrar låta dig träffa din dotter men anger inte skälen till hennes ställningstagande. Vid vårdnadstvister kan generellt sägas att separerade föräldrar främst har två uppdrag; dels att skydda sitt barn och dels att möjliggöra umgänge med den andra föräldern. Rent formellt kan du driva frågan rättsligt genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten så att de får avgöra hur umgänget ska se ut. Vanligtvis råder tingsrätten föräldrar att ta hjälp i form av samarbetssamtal först, varför du bör ha prövat denna väg före en stämningsansökan.

Ett barn har i de allra flesta fall rätt till en relation med båda sina föräldrar, oavsett hur vårdnadskapet och övriga omständigheter ser ut, medan det också ska nämnas att stor vikt läggs vid en 13-årings vilja och åsikt vid en eventuell vårdnadstvist. Beaktat att du inte har haft någon kontakt med din tonåriga dotter, och du och hennes mamma inte kommer överens, är det rimligt att tro att en juridisk process inte gynnar relationsskapandet med din dotter. Givetvis bör du ytterst diskutera detta med en jurist.

Vi hoppas att vårt svar har varit dig till hjälp! Tveka inta att ta kontakt med socialtjänsten och i första hand familjerätten.

Vänligen

Soctanterna