vad gäller?

Har en flickvän som fyller 19 år i år. Hon har bott hos mig sen en tid tillbaks. Hon studerar på gymnasiet och jobbar efter skolan för att ha råd med hyra och mat till sig själv. Hon klarar inte av att bo hos sin vårdnadshavare på grund av att hon troligen är psykiskt sjuk. Hon har varit på flera möten med Soc som har kommit med förslag som familjerådgivning osv. Hennes mamma vägrar att ställa upp på sånt då hon inte tänker erkänna att något har gått fel. I över 1 år har min flickvän försörjt sig själv eller lånat pengar utav min släkt och mig, det funkar inte längre då det går ut över hennes betyg, hon har inte längre orken att gå i skolan och jobba längre. Hennes pappa är arbetslös och varken han eller hennes mamma betalar något underhåll till henne. Är dom inte skyldiga att betala till hon är 21 om hon går på gymnasiet? Och om dom är det vem ser till att dom faktiskt betalar? Hennes mamma har jobb och kan betala med vägrar om hon inte flyttar hem. Vad kan man göra?

surgubben
2017-01-17 12:32

Hej!

Det låter som om din flickvän har en besvärlig situation men verkligen gör vad hon kan för att ta hand om sig själv och slutföra gymnasiet!
Precis som du skriver är föräldrar försörjningsskyldiga för sina barn tills att de har gått ut gymnasiet eller fyller 21 år. Däremot innebär inte detta att föräldrar är skyldiga att betala kost och logi utanför det egna hemmet eller ge din flickvän pengar utan kan likväl, som din flickväns mamma tycks hävda, erbjuda detta i familjens hem. Eftersom föräldrar inte är skyldiga att betala ut kontanta medel i form av underhåll finns det därför inte heller någon som kontrollerar detta. Det är dock viktigt att komma ihåg är att din flickvän själv har rätt att förfoga över sitt studiebidrag.

Socialtjänsten verkar för att familjer ska kunna bo och ha det bra tillsammans, varför förslag om familjebehandling låter som en lämplig åtgärd utifrån den situation som du beskriver. Dessvärre verkar mamma inte vilja medverka i behandlingen och din flickvän menar att det omöjligt för henne att bo med mamma om en förändring inte kommer till stånd.

Utifrån en individuell prövning kan socialtjänsten göra undantag från regeln om föräldrars försörjningsskyldighet och från regeln om att man inte kan vara studerande och uppbära försörjningsstöd samtidigt. Under de förutsättningar som råder menar vi att din flickvän kan vända sig till socialtjänsten, ansöka om försörjningsstöd och få sin sak prövad. Det kan vara flickvännen till hjälp att be den socialsekreterare som har kännedom om hennes ärende, och familjesituation, att intyga hennes behov av en egen ekonomi. Tänk på att du och flickvännen vid en sådan ansökan troligtvis kommer att betraktas som sambos, och har därmed försörjningsansvar gentemot varandra, varför även din ekonomi kommer att utredas.

Det är vår förhoppning att vårt svar kan hjälpa din flickvän och att hon ska orka genomföra sina studier.

Vänligen
Soctanterna