Överklaga beslut

Hej!

Vi ställde frågan nedan för några dagar men fick ett mycket underligt svar om orosanmälan och förskolan som verkade skrivit till någon annan. Vi skickar därför in vår fråga igen.
Tack!

Vår son har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vi har ansökt om stöd från socialtjänsten. När vi förklarade vår problematik ansåg socialsekreteraren att vi skulle ansöka om avlösarservice enligt SoL och inte LSS.
Idag fick vi avslag på vår ansökan.
Vi funderar på att överklaga till förvaltningsrätten.
Det vi undrar över är sekretessen. Kommer någon utomstående utöver Socialtjänsten och vi i familjen kunna ta del av uppgifter om sonen om vi överklagar? Vi vill inte att vem som helst ska kunna läsa känsliga uppgifter om sonens problem eller familjen.

Brukar en överklagan innebära mycket krav på att vi måste svara på en stor mängd frågor skriftligt utöver vår ursprungliga överklagan?
Vi har inte ork att hålla på med en massa skrivelser i veckor/månader då vi har fullt upp med att orka med vardagen.

Om vi skulle vinna i förvaltningsrätten kan då socialtjänsten välja att överklaga högre upp?

Tack på förhand!

icke jurist
2017-01-10 14:47

Hej!

Vi ber om ursäkt för att vi blandat ihop er fråga med en annan och därmed inte besvarat den fråga ni ställde.

Om ni vill veta mer om vad som gäller kring sekretess vid överklagan så kan ni läsa mer på Förvaltningsrättens hemsida, alternativt kontakta dem.

https://www.forvaltningsrattenimalmo.domstol.se/Om-forvaltningsratten/Be…

Om ni överklagar ett beslut, så får myndigheten som fattat beslutet möjlighet att yttra sig över det ni skrivit. Ni ska därför skicka överklagan till den socialtjänst där ni ansökte om avlösarservice. Om socialtjänsten inte anser att det finns skäl att ändra beslutet skickas handlingarna i ärendet till förvaltningsrätten. Därefter ges ni möjlighet att svara på det yttrande som socialtjänsten skickat till Förvaltningsrätten. Ni väljer då själva om ni vill svara eller inte och också om ni vill eller tycker att ni behöver lämna ytterligare uppgifter till domstolen. Det kan bli en del skrivelser fram och tillbaka mellan er och den som fattat beslutet, men ni avgör själva vad ni vill svara och hur mycket. Det bästa är att göra överklagandet så utförligt som möjligt, så kanske det räcker som underlag.

Förvaltningsrättens dom kan överklagas vidare i följande ordning: Kammarrätten och Högsta Förvaltningsdomstol. För prövning i Kammarrätt och Högsta Förvaltningsdomstol krävs dock prövningstillstånd.

Hoppas att ni fått svar på era frågor.

Vänligen
Soctanterna