Rättigheter ?

Jag är ensam mamma till tre sol placerade underbara jäntor men med särskilda behov.
De är på tre olika ställen . Nu undrar jag vem som ska sam ordna deras umgänge ?
En anledning till placeringarna är att jag ska få vila upp mig o hitta orken att vara mamma. Är det då min uppgift att se till att handläggarna samarbetar (har haft flera olika på kort tid )?
En annan fråga är : vilka rättigheter har en 16 åring ?
Mvh:Anita

Anita
2014-01-10 14:30

Hej

Så bra att du engagerar dig i att umgänget med dina döttrar, som är placerade enl. socialtjänstlagen SoL, blir så bra som möjligt för er alla.

Vem som ska samordna barnens sol-placerade barns umgänge med sina släktingar föregås vanligast av dialog mellan socialtjänsten, vårdnadshavaren och hemmet där barnen är placerade.

Barnen har också utifrån ålder och mognad också möjlighet att påverka umgänget. Samordningen försvåras förståeligt av att det är i olika hem barnen är placerade. Med lite jämkande bör det dock kunna ordnas så att alla barn har gemensamma umgängen med vårdnadshavare ifall det är vad man eftersträvar.

Att handläggare i samma myndighet samarbetar har du som klient inte ansvar för. Det ska du helt sonika utgå från. I Malmö arbetar utredande socialsekreterare på Barn och Familj vanligtvis i par. I undantagsfall är det fler utredande socialsekreterare involverade, men det är ytterst ovanligt. Däremot kan det finnas behandlande personal involverade, t.ex. personal som handleder jourfamiljer, eller personal som stöttar föräldrar i olika föräldrautbildningar. Att alla dessa personer samarbetar bör du också utgå från. Om du inte tycker de gör det, så bör du påtala det.

Din fråga angående vilka rättigheter en 16 åring har tolkar vi som vilka rättigheter en 16 årig placerat barn har. Ju äldre man blir desto mer bedöms man kunna vara med och påverka. Att vara med och påverka är inte samma sak som att själv bestämma. Man får göra en bedömning utifrån barnets mognad för att avgöra hur mycket ansvar man kan lägga på barnet.

Vänligen

Soctanterna

Som jag känner det bollas det hela tiden tillbaka på mig "eftersom jag har kontakt med både boendena samt barnen ". För mig blir det jobbigt då det är flera viljor och jag kämpar med den fysiska sjukdom som gjorde att jag bad om hjälpen . Än jobbigare blir det när det inte känns som de läser vad som sagts tidigare utan jag får upprepa mig var gång handläggare byts. Barnen är i olika åldrar med olika särskilda behov så därför är det fler handläggare. Känns som jag ständigt får ha koll så att barnens behov tillgodoses och jag känner mig sviken . Jag gjorde ju det här För barnens skull ..

Hej!

Vi förstår din situation och vi har svårt att se någon annan lösning än att du får tillstånd ett möte med dina barns ansvariga handläggare så att ni kan komma överens om hur samarbetet ska se ut.

Vänligen

Soctanterna