Vad kan man göra..

En kompis mamma är psykisk sjuk. Hon bor ensam i lägenhet. Kan inte sköta hygien eller ekonomi. Släpper inte in hemtjänst längre, vill bara vara ifred och äta sina tabletter som hon får i brevlådan av dem. Hennes barn bor utomlands och har svårigheter att ta sig till Sverige och hon släpper inte in sina systrar. Hon kommer kanske att bli vräkt. Hon har många självmordsförsök bakom sig. Hon borde bli omhändertagen och bo på ett vårdhem. Vad kan man göra? Kan man göra nån slags anmälan?
Tacksam för svar!

Orolig bekant
2016-11-04 19:54

Hej!

Det var tråkigt att höra att din kompis mamma är sjuk. Tyvärr är det inte ovanligt att det med en psykisk sjukdom följer en självvald isolering. Det låter allvarligt när du skriver att hon har många självmordsförsök sedan tidigare.

Vi anser att du bör kontakta Vård och Omsorg i den stadsdel som din kompis mamma bor. Du bör informera dem så tydligt du kan om din kunskap och oro för henne.

Ibland kan ett hembesök av en distriktssköterska vara ett sätt att ordna en kontakt med sjukvården för en person i din kompis mammas situation. En distriktssköterska kan fungera som läkarens "förlängda arm". De flesta uppfattar ett besök av en sjuksköterska som mindre hotfullt än att själva gå till mottagningen och träffa en läkare. Dessutom ger ett hembesök ofta mycket mer i form av att kunna bedöma hela livssituationen för en människa. Kanske kan din kompis diskutera med en sjuksköterska på vårdcentralen där mamman bor hur ett besök ska kunna komma till stånd.

Vänligen
Soctanterna