Vårdnad

Hej!
Min son har blivit pappa nyligen, när de skulle skriva faderskaps papper ,så tyckte hans sambo att de inte behövde skriva på gemensam vårdnad, för att han ändå skulle ha lika mkt rätt till allt sa hon... Och att när de väl gifter sig så får han ändå gemensam vårdnad.... MEN tyvärr så blev det inte så, utan nu är det en separation på gång. Och hur i hela friden ska han nu få sin rättighet som förälder när det står enskild vårdnad på modern? Han har hela tiden vait en mkt närvarande pappa... och nu trist i en separation så kommer andra känslor fram och mamman till barnet säger att han får bara umgås med barnet med oss som farföräldrar med, han får aldrig ha henne själv... pga att hon är för liten??? Enligt mamman har familjerättsbyrån sagt att det är bäst att barnet är med mammman mest. Jag blir så ledsen o upprörd över allt detta och vill veta hur jag som mamma o farmor kan göra för att hjälpa o stötta min son i detta.

gilema
2014-02-22 20:38

Hej.

Vi förstår att du är orolig för att din son inte ska kunna ha en god kontakt med sitt barn och att du som farmor inte ska få träffa ditt barnbarn så ofta.

När det finns barn med vid en separation så tycker vi att föräldrarna måste försöka lägga vuxenkonflikterna åt sidan och se till barnets bästa som oftast är att ha bra kontakt med båda sina föräldrar.

Även om din son, barnets pappa, inte är vårdnadshavare så har han och barnet rätt att träffas. Familjerättsbyrån i Malmö erbjuder samarbetssamtal till föräldrar som inte kan komma överens i frågor om vårdnad, boende och umgänge för de gemensamma barnen. Dessa samtal är kostnadsfria och de registreras eller journalförs inte. Båda föräldrarna måste vilja komma på samtalen, som kan inledas enskilt om någon av föräldrarna önskar det.

Om föräldrarna inte alls kan enas och mamman inte låter pappan träffa barnet så kan och bör han vända sig till tingsrätten. Tingsrätten kommer troligtvis att börja med att hänvisa föräldrarna till samarbetssamtal hos familjerätten för att försöka lösa situationen själva.

Det bästa är alltså att föräldrarna själva prövar att kontakta familjerätten som en första åtgärd.

När det gäller din roll som farmor så tänker vi att vad du i nuläget kan göra är att stötta din son att ta kontakt med familjerätten.

Om barnet är skrivet i Malmö kommun ska föräldrarna vända sig till familjerätten i Malmö, annars ska de vända sig till den kommun där barnet är skrivet.

Familjerättsbyrån i Malmö nås på telefon 040 – 34 52 38. Deras rådgivningstelefon är öppen tisdag – fredag mellan kl. 10 – 11.30. Hit kan man vända sig med frågor eller för att beställa en blankett för anmälan till samarbetssamtal.

Vänligen

Soctanterna

Hej igen.
Kan man även hos er på samarbetssamtalet ta upp det med gemensam, vårdnad igen. Han ville det ju redan när han skrev faderskapspapper. Men i o med att hon inte ville så gick han tyvärr med på det, vilket han nu ångrar. Jag menar det ska kunna tas upp igen hos er och inte behöva gå till rättegång.
Mvh
Orolig

Hej!

I samband med faderskapsfastställelsen kommer frågan om vårdnaden upp och det är då upp till mamman om hon vill skriva under gemensam vårdnad eller inte. Detta eftersom hon automatiskt har ensam vårdnad då föräldrarna inte är gifta vid barnets födsel.

Om föräldrarna senare kommer överens om gemensam vårdnad kan man enklast själv ändra detta genom att skicka in en anmälan om det till skatteverket. Man kan även kontakta familjerätten för att skriva ett avtal.

Om föräldrarna inte är överens i frågan kan de kontakta familjerätten och få hjälp att diskutera frågan vid ett samarbetssamtal, liksom att de kan diskutera frågan om umgänge. Blir de överens efter det kan de skriva avtal eller anmäla själv till skatteverket.

Om föräldrarana trots samtal inte kan enas i frågan återstår bara att stämma om vårdnaden i tingsrätten. Vi rekommenderar alltid att man först försöker lösa saken hos familjerätten vid samarbetssamtal.

Vänligen.

Soctanterna.