Om det inte funkar då?

Mitt barn är 18, går på gymnasiet ett år till. Vår familj funkar inte alls då mitt barns diagnos gör att alla mår dåligt. Jag vet att vi har försörjningsplikt, men det funkar inte att bo ihop. Hur gör man då? Har inte den myndiga 18-åringen något ansvar alls?

Orolig pappa
2016-09-15 14:49

Hej!
Det låter som er familj befinner sig i en situation med ett barn som är i den fas av livet där vägen in i vuxen världen börjar.

Som förälder har man som du skriver att, enligt föräldrar balken så har man försörjningsskyldighet mot sina barn även efter att de är 18 år och längst till de fyller 21 år, om de fortsätter att studera på gymnasiet.

Du undrar om dit barn inte har något ansvar nu när det är 18 år och är myndigt. Vi tänker att ungdomen ska betraktas som vuxen och har ansvar som en vuxen i alla avseenden även om försörjningsskyldigheten finns hos förädlarna.

Samhället betraktar den som är 18 år som vuxen när det gäller rättigheter och skyldigheter. Man har t.ex. rösträtt när man fyllt 18år, man får ta körkort och man är straffmyndig.

Du skriver att ditt barn har en diagnos men inte vilken. Vi tänker att i första hand är det familjen som måste komma överens om vilka regler som ska finnas inom familjen. Det är självklart viktigt att alla i familjen hjälps åt och visar respekt för varandra.

När man har svårt att komma överens eller av andra anledningar har svårt att få det att fungera i familjen kan det vara bra att ta hjälp av någon utomstående. Vi vill tipsa om att det i Malmö finns en verksamhet som heter Familjeteamet.

Familjeteamet på Plattform Malmö är en samtalsmottagning dit unga mellan 12 och 21 år och deras föräldrar kan vända sig, med stora och små bekymmer.
Det kan till exempel handla om hur det fungerar i familjen, om skolan eller om relationer med kompisar. Utgångspunkten är att människor är experter på sina egna liv, men att man ibland kan behöva hjälp med att bena ut sin situation. Samtalen handlar ofta om att pröva nya vägar och om att ta små steg i rätt riktning.

Till familjeteamet kan man komma enskilt på samtal, eller hela familjen tillsammans. Det förs inga journaler och det sker ingen registrering. Behandlingen är kostnadsfri och inom två veckor ska samtalen ha kommit igång.
Familjeteamet har telefon 34 50 50 . Besöksadress är Djäknegatan 16 i Malmö.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga och att ni får hjälp att förbättra situationen i er familj.

Vänligen.

Soctanterna.