Min äldre granne hallucinerar och det skrämmer mig

Hej soctanterna! Jag behöver konkreta råd och hjälp med vart jag ska vända mig. Jag bor tillfälligt (ett halvår) i en väns lägenhet då vännen är bortrest, och grannen här (en ensam man, 70+) noterade min närvaro för en vecka sedan och har sedan dess blivit fixerad vid mig och börjat bete sig väldigt märkligt/förvirrat.

Han påstår att jag pratar med honom "via sändare" i hans lägenhet och att han kan prata till mig rakt ut i luften och då svarar jag. Han säger att jag, eller någon "bedragare" med samma namn, befinner mig i Klippiga bergen och jobbar som prostituerad. Han hör också mig spela musik och orden i tidningen han läser samtidigt förflyttas till musiken och blir sångtexter. Som ni förstår har inget av det här hänt i verkligheten - jag har inte spelat någon musik och absolut inte kontaktat honom eller varit inne i hans lägenhet eller någonting. Han kommer över till mig då och då och knackar på och drar i handtaget, och när jag öppnade och argt sa till honom att han inte bara kan gå in hos mig hur som helst så påstod han att han ju hört mig säga att han var välkommen in, vilket jag absolut inte sagt! Han hallucinerar alltså, men pratar väldigt lugnt och normalt kring det så jag tror inte han förstår vad som händer alls. Jag misstänker psykos, begynnande demens eller något liknande.

Jag börjar tycka det är väldigt obehagligt att vara här i lägenheten nu då han är på mig varje dag med nya påståenden om saker jag ska ha gjort. Jag förstår att han inte menar något illa och att han är psykiskt sjuk, men jag blir ändå orolig för min egen trygghet också. Tänk om detta eskalerar? Hur ska jag hjälpa honom? Och hur mycket ansvar har jag? Jag vill egentligen inte alls ha med honom att göra men jag vill även vara en god medmänniska. Han tycks inte ha släktingar. Vem ska jag kontakta: Psykvården? Soc? Polisen? Tänk om han blir aggressiv mot mig när han inser att det är jag som anmält honom?

Vore tacksam för svar; det här känns inte alls bra och jag skulle helst bara flytta härifrån igen, men jag har lovat min vän att ta ansvar för lägenheten.

Orolig granne
2016-09-07 00:28

Hej.

Vi förstår att du känner oro och obehag pga. av din grannes beteende.
Om mannen är förvirrad eller om han har fått en psykos är det i första hand psykiatrin som kan hjälpa honom.

I Malmö finns NIP-teamet, Nyinsjuknade I Psykos, som du skulle kunna rådfråga, du kan kontakta de på telefon 040-33 84 99.

I Malmö finns det även en vuxenpsykiatrisk öppenvårdsmottagning som du också kan rådfråga om hur du kan hantera situationen. Dom finns på Fosievägen 15 c Tel 040 332615 och på Drottninggatan 1 D Tel 040 335300.

En annan möjlighet kan vara att prata med distriktssköterskan på vårdcentralen. Om mannen är patient och känd där så kanske de kan kalla honom för en undersökning eller göra ett hembesök.

Vi hoppas att det kommer att lösa sig för dig och att din granne får den hjälp han behöver.

Vänligen.

Soctanterna.