Boendestödjare

Hej!

Jag är sjukskriven en del av min arbetstid och orkar egentligen inte med att arbeta alls just nu. Men måste arbeta och även ta hand om barn och hem. Barnen är alltid det viktigaste så varje dag tar jag av krafter jag inte har för att få enkla saker som mat på bordet, tvätt mm att fungera. Är ensamstående på 100% och utan kontaktnät som kan avlasta

Fk vill att jag ska gå upp i tid snabbt och föreslog att jag kan få boendestödjare för att orka mer. Vad innebär detta? Jag har en utmattningsdepression troligen orsakad av PTSD som man inte uppmärksammat, får viss psykologhjälp.

Har ni andra förslag på möjlighet till avlastning? Barnen är även de traumatiserade av samma anledning som jag, tyckte vi var på god väg att få ordning på vår tillvaro tills jag blev forserad upp i tid.

Gäst
2014-05-28 20:06

Hej!

Vi förstår att du har ett stort ansvar som du inte har möjlighet att få avlastning för. Du skriver att barnen är det viktigaste för dig och det ska de också vara. Att leva på gränsen av vad man orkar med kan vara väldigt tröttande vilket kan medföra att den läkande processen tar längre tid än nödvändigt eller att den helt avstannar. Försäkringskassan föreslog att du kunde få boendestödjare vilket kanske kan vara bra.

Samhället har ibland olika stöd som de kan erbjuda. Boendestödjare är något som socialtjänsten beslutar om. Socialtjänsten har andra former av stöd som kanske kan vara till hjälp för dig i din läkandeprocess där du själv kan behöva hämta krafter. Ring gärna socialtjänsten där du bor och fråga om vilka former av stöd som du kan ansöka om. En utmattingsdepression kan ibland leda till att det kan vara svårt att ha många kontakter som kräver ett aktivt samarbete. Kanske kan det vara bra om du kan få en gemensam träff med socialtjänsten och försäkringskassan där myndigheter gemensamt och i samarbete kan utforma en rehabiliteringsinsats där barnen är i fokus.

Vänligen

Soctanterna

Hej igen!

Denna sida är fantastiskt bra, men jag tyckte inte jag fick svar på mina frågor och dessutom har nya dykt upp! :)

Vore mycket tacksam om ni kan svara direkt på frågorna, då kan jag sätta mig in i vad det innebär innan jag tar kontakt med er. Jag behöver tid att fundera och sätta mig in i saker och ting först, för att kunna fatta ett lämpligt beslut.

1. Vad innebär det med boendestödjare, vad gör de och vilka krav ställs på mig? är det alltid samma person?

2. Vilka andra resurser kan komma ifråga? Vad innebär det, vad gör de och vilka krav ställs på mig? Kostnad?

3. Blir barnens pappa inblandad? Gemensam vårdnad men de bor 100% hos mig och träffar honom enbart då och då.

Jag har läst på och inte funnit något som passar mig/oss, därför vill jag gärna veta mer! Jag har ett högakademsikt arbete som ställer stora krav på mig, för stora just nu och det är detta som gör att jag har svårt att få till det privat, således arbetar jag mer än vad jag egentligen kan, tar ut semester och ledighet för att fortsätta stå på benen och arbetar därmed mindre än vad FK vill, men nöden har ingen lag. Försäkringskassan ser enbart till arbetsförmågan och någon helhetssyn finns inte alls då det enligt dem är helt ok att inte ha några krafter alls kvar efter avslutat arbete. Undrar vart Fn´s barnkonvention kommer in i detta synsätt.

Mycket tacksam för svar!

Jag skulle bli mycket tacksam om ni svarar på min fråga vad en boendestödjare gör. Hur fungerar det? Vad är deras uppgift, för det jag kan läsa mig till stämmer det inte alls med den hjälp jag behöver!

Vilka andra alternativ kan komma i fråga och vad är motivet med dessa insattser? Kostnader?

Problemet är försäkringskassans regler och att jag tvingas arbeta på ett krävande arbete i större omfattning än vad min sjukdom tillåter. Hade jag kunnat minska min arbetstid så hade det funnits möjlighet att ge mina barn det de behöver men då blir jag utan ersättning.

Hej

Ursäkta att vi dröjt med vårt svar. Vi tycker det är viktigt att du får ett så korrekt svar som möjligt så vi har tagit hjälp av personal som handlägger bistånd av boendestöd. Du har ställt många frågor och de har försökt svara på de frågor som de har kunskap om.

I Malmö Stad vänder sig insatsen boendestöd till personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Personen ska ha väsentliga svårigheter med att utföra aktiviteter på viktiga livsområden, begränsningen ska ha funnits eller kan antas komma att bestå under en längre tid och vara en konsekvens av psykisk funktiosnedsättning.

En boendestödjare utför vissa aktiviteter i hemmet tillsammans med brukare, ibland kan det handla om praktiska aktiviteter som att städa, tvätta och laga mat, ibland stöd i form av struktur med veckoplanering, viktiga pappersärenden, kontakter med sjukvård, myndigheter och sysselsättning.

Krav som ställs på brukare är generellt att vara motiverad till hjälp till självhjälp, vara delaktig i alla aktiviteter, jobba med mål och delmål.

Boendestöd innebär inte att en och samma person utför stödinsatser men boendestöd ska ta hänsyn till så stor personalkontinuitet som möjligt.

Insatsen boendestöd är kostnadsfri.

Vad gäller pappa till barnen blir han inte per automatik tillfrågad i en ärendehandläggning.

I Malmö Stad ansöker man om bistånd till insatsen boendestöd, vid handläggning kan läkarintyg/psykologintyg samt funktionsbedömning begäras in.

Boendestöd riktar sig inte direkt till att avlasta i föräldrarollen men kan i vissa fall leda till ett indirekt stöd.

Vi vet att du inte har fått svar på alla dina frågor, därför vill vi säga till dig att du alltid har rätt att vända dig till socialtjänsten och ansöka om bistånd för de behov som just du har. Man har alltid rätt att ansöka om bistånd och få ett skriftligt beslut som man kan överklaga om man inte är nöjd med beslutet.

Vi hoppas att du fått svar på några av dina frågor och att det gett dig lite mer klarhet i dina funderingar.

Vänligen

Soctanterna.