respektlös soc kärring

Har en fråga
Min älskade dotter har blivit placerad på ett hvb hem i norra norrland,hon fick ett omedelbart lvu för ca 1 månad sedan.
Vid tidigare förhandling sa domaren åt sockärringen att sluta vara respektlös mot min dotter.
Min tjej höll sig undan 3 veckor utan att bli tagen.
Under denna tid försökte jag nå soc kärringen,för att förklara det jag gjort i flera månader,att vi behöver hjälp på frivillig väg och att vi går med på de åtgärder,som kan vidtas,På frivillig basis.
Inte ett enda telefonsamtal svarade hon på i 3 veckor min tjej var borta.
Efter placeringen när de fann min tjej har hon blivit misshandlad psykiskt,varje dag av andra ungar på boendet,misshandlad fysiskt 2ggr.
Soc anser att det är lösningen på min tjejs problematik,jag vill ha utredning på henne,samt ha henne hemboende alt familjehem eller stödfamilj,pga samrabets problem med fadern.
Känner att jag gjort allt jag rimligtvis kan göra,men hon (min tjej)är på fel plats.
Har gjort oros anmälan på boendet också.
Min fråga,har soc nån skyldighet att svara när jag ringer å försöker lösa problemen?
Inte ett svar på 3VECKOR..
utan locka min tjej med skrovmål,å godis för att köra henne till hvb hemmet.
..
Hur respektlös får soc vara?....

Förtvivlad mamma
2016-06-22 09:52

Hej!

Det är svårt att se på när ens barn får bekymmer och inte riktigt klarar av att hantera det. En del barn/ungdomar väljer att försöka klara av problemlösningen tillsammans med kamrater. En del vänder sig till föräldrar eller andra vuxna. Men ibland så passerar ungdomar gränser som gör att samhället måste säga stopp och använda sig av tvångslagar.

När tvångslagar används är det väldigt viktigt att behandla den det berör med största respekt då både ungdomen och vårdnadshavare inte har så stor möjlighet att påverka beslutet.

Det är socialtjänstens uppgift att ha kontakt med hemmet och försöka hitta lösningar för ungdomen som föräldrarna, ungdomen och socialtjänsten kan acceptera. Socialtjänsten ska upprätta en vårdplan för ungdomen där målet kan vara att så snart som möjligt återvända hem. En viktig part i vårdplanen är då föräldrarna.

Du ska som förälder kunna nå handläggaren och boka en tid där du kan framföra det som du anser att ditt barn har behov av. Du bör också vara med i planeringen av om och av vad din dotter behöver få stöd med när hon kommer hem.

Det känns ofta svårt att få ett barn omhändertaget och det är inte ovanligt att det kan vara svårt att föra samtal med den socialsekreterare som omhändertagit ens barn. Det du kan göra är att tillsammans med någon som du har förtroende för gå igenom utredningen som gjorts när ditt barn blev omhändertaget och se hur du och din dotter kan hitta fram till hur det ska vara när och om hon flyttar hem.

Om du upplever att socialtjänsten har brustit i handläggningen eller att du tycker att det är omöjligt att samarbeta med socialtjänsten kan du kontakta IVO (Inspektionen för vård och omsorg) som är socialtjänstens tillsynsmyndighet, du når IVO på telefon 010 – 788 50 00.

Vänligen.

Soctanterna.