Fler frågor ang skolbyte och medicinering

Är det ok att man ska behöva byta skola igen när man går på en bra skola pga sol placering. Nya skolan ca 1 mil gamla 2 mil? Sex skolbyte blir det då han skall börja i 7:an. Kom tillbaka på gamla skolan förra gången. Det kan inte vara bra för ett barns trygghet med misslyckande. Soc visste om när de flyttade till ett familjehem att det var en "svår" kommun och de vill inte betala. Lyssnade inte. Barnet trivs i familjehemmet "vill inte bo ett där de tar en för pengar" men tycker att det är för långt från hemstaden. Vi har haft tätt kontakt, inte i början behövde bo in sig, nu nytt möte om umgänget. Hur ofta kan man önska. Nu ca var tredje vecka samt familjehändelser- och högtider. Informerade barnsekreteraren och familjehemmet att den nya medicinstyrka troligtvis var för mycket. Symtom sov mitt på dagen , mådde illa, kände sig påverkad, fick en dag diarre. Vid samtal sa barnsekreteraren att jag inte hade med det att göra utan det skötte familjehemmet och hon. Dum sagt att mig att man inte ska söva ett ADHD barn. Han är mycket livlig i familjehemmet, bott knappt 5 månader. Men här sitter han lugnt och lyssnar, för det mesta. Tycker inte heller att det är ok att när man säger något inte riktigt stämmer skriker barnsekreteraren åt en. Hänt två gånger, de två gånger hon har ringt. Känns inte bra.

Mormor
2016-06-19 09:40

Hej!

Vi förstår att du är anhörig till ett barn som är placerat i familjehem. Det är viktigt att du som anhörig och socialtjänsten har en god kommunikation. Anhöriga är viktiga för barnen, och kan hjälpa socialtjänsten i deras arbete. En placering av ett barn ska föregås av en utredning och en vårdplan. Eftersom det verkar som om socialtjänsten anser att du är en positiv kontakt till barnet och arbetar för att det ska finnas ett planerat umgänge är det viktigt att du tillsammans med socialtjänsten går igenom planen. Eftersom du troligen har ett bra inflytande över barnet bör det finnas en samsyn om den planering som finns om hur socialtjänsten tänker kring placeringen och de planer som finns om umgänge, skola och medicinering.

Vid SoL-placering har vårdnadshavaren rätt att bestämma. Det kan vara så att Socialtjänsten har uttryckt önskemål för hur reglerna för placeringen ska vara, t.ex. hur ofta det ska vara umgänge. Ibland kan Socialtjänsten anse att det finns brister hos den som har umgänge med barnet eller att socialtjänsten bedömer att umgänget försämrar för barnets anpassning. Socialnämnden kan då överväga att omhänderta i enlighet med LVU (Lagen om Vård av Unga). Om ett LVU fattas är det socialtjänsten som bestämmer över, och ansvarar för, barnet.

Vad gäller skolgången så är detta svårt för oss inom socialtjänsten att ge ett bra svar på, då det är skolan i kommunen där familjehemmet ligger som har ansvaret. Skolgången för ett placerat barn ska alltid ske i samarbete med socialtjänsten och skolan/skolhälsovården från den placerade kommunen.

Om det krävs ett byte av skola, eller om barnet kan gå kvar i den gamla, är svårt att svara på då det finns många olika delar att ta hänsyn till.

Vänligen
Soctanterna