Varför LVU paragraf:2?

Hej Soctanter!
Jag har en kompis som fått sin dotter Lvu plockad av socialen.
Mamman har lämnat pappan till barnet då han drogade och misshandlade henne, och socialen bad tjejen flytta hem till sin mamma, men när hon i sin turgjorde det så kom socialen hem till hennes mamma och hämtade flickan?
Flickan är bara 1år så hon kan liksom inte försvara sig?
Vad kan man göra för att få hem sin flicka igen?
Jag ser ju att mamman gör allt för att få hem sin flicka igen, men varför motarbetar socialen henne?
Hon har ansökt om kontaktförbud och nu skiljsmässa och även ensamvårdnad,
men socialen vill inte ens hjälpa henne med en kvarskrivning o att hon ska flytta till en helt annan ort?

En hjälpsamkompis
2016-06-12 20:52

Hej!

Då vi inte har kännedom om ärendet så kan vi inte svara dig på varför socialtjänsten har agerat på det sätt som du beskrivit.

Generellt kan man säga att Socialtjänsten kan komma med förslag på olika typer av lösningar för att föräldrarna ska få det stöd de behöver för att barnet/barnen ska ha det bra. Det kan till exempel vara placering i familjehem.

Om vare sig föräldrarna eller barnet/den unge samtycker till socialtjänstens förslag kan LVU-lagen komma att användas för att se till att vården kan genomföras. I ett sådant läge får socialnämnden ansöka hos Förvaltningsrätten för att genomföra vården med stöd av LVU.

Både barnet och föräldrarna får då hjälp av ett juridiskt ombud att framföra sina åsikter och argument inför rätten.

Barn och vårdnadshavare har rätt att överklaga beslut som fattas i samband med beslut om tvångsomhändertagande med stöd av LVU. De beslut enligt LVU som går att överklaga anges i 41 § LVU.
Av paragrafens andra stycke framgår att andra beslut med stöd av LVU inte kan överklagas. Vill man ha en ändring av beslut som fattats av socialnämnden klagar man hos Förvaltningsrätten via förvaltningsbesvär.

Om man är utsatt för ett allvarligt och konkret hot kan man begära skyddade personuppgifter genom sekretessmarkering eller kvarskrivning. Det finns inga formella krav för att få en sekretessmarkering, förutom att man eller någon i sin närhet är utsatt för ett konkret, allvarligt hot. För att kunna göra en bedömning vill skattemyndigheten gärna ha någon form av dokument som styrker förhållanden. Det kan till exempel vara: intyg från sociala myndigheter, intyg från polisen, kopior av domar eller beslut om kontaktförbud.

För att få mer information eller för att ansöka ring 0771-567 567 och fråga efter en skyddshandläggare.

Om din kamrat tycker att det finns oklarheter i socialtjänsten hantering av ärendet så tycker vi att hon ska kontakta handläggaren av ärendet så att hon kan få svar på sina frågor.

Vänligen.
Soctanterna.