Vänligen förtydliga - https://soctanter.malmo.se/fraga/2231

Hej igen!

Jag blev inte riktigt klok på ert svar på mina frågor i tidigare inlägg. Uppskattar era råd om att ta hjälp av konsumentverkets uträkningar och tredje part. Men som jag skrev tidigare så har vi redan fört ett antal diskussioner med henne förgäves. Hon har i kontakt med er blivit väl upplyst om sina rättigheter, så nu önskar vi föräldrar bli upplysta på samma vis.

1. Räknas det som att hon går i gymnasiet även om hon har hög frånvaro och arbetar deltid? Dvs måste vi följa: "Du som förälder är skyldig att försörja dina barn tills de fyller 18 år eller tills de fyller 21 år om de fortfarande går kvar i gymnasiet."

2. Vad för slags riktlinjer finns det för att en person under 21 år ska anses studera på gymnasiet? Räcker det att hon är inskriven på skolan?

3. Om ert svar är att hon baserat på ovan nämnda fakta inte anses vara studerande och omfattas av föräldrars försörjningsplikt, vad för typ av bevisbörda har vi föräldrar vid en eventuell konflikt där ni blandas in?

Vänligen..

Styvmodern
2016-06-01 14:31

Hej!

Det är en komplicerad situation som säkert är konfliktfylld. En ungdom som är inskriven i gymnasiet är det fram tills att ungdomen har gått färdigt och det är inte säkert att skolan skriver ut ungdomen trots väldigt hög frånvaro. Eftersom din sambos dotter är över 18 år är det heller inte säkert att ni kan få ut frånvarorapporter från skolan.

Din sambos dotter är myndig så det kan inte bli så att det blir någon anmälan till socialtjänsten för att ni sätter gränser. Hon räknas som vuxen och någon barnavårdsutredning kommer inte att upptas. Om dottern hör av sig till socialtjänsten så kan hon enligt sekretesslagen begära att ni inte får veta om hon ansökt om bistånd.

Vad vi förstår så vägrar hon att betala hem till era gemensamma kostnader. Eftersom hon är myndig så kan ert krav vara att hon ska bidra till omkostnaderna annars får hon bo någon annanstans. Ert ansvar är att hon är välkommen att bo hos er om hon uppfyller de krav som ni har, det vill säga, alla deltar efter sin förmåga till hushållets kostnader. Då har ni uppfyllt ert ansvar om boende utan att vara kravlösa.

När det gäller hennes försörjning så gäller det i första hand att hon får livsmedel så att hon klarar sig. Om hon skulle välja att bo hos någon kamrat så kan ni erbjuda henne att komma hem och äta eller få en matlåda. Att ha krav, sätta gränser och kräva ansvar är viktigt för hennes fortsatta utveckling.
För att sammanfatta; prata er samman och ställ tydliga krav. Ni är försörjningsskyldiga men ni kan ställa krav. Hon är vuxen och får som alla andra vuxna som bor tillsammans finna sig i de krav som ni ställer.

Hoppas detta ger svar på de funderingar ni har.

Vänligen
Soctanterna