Samarbetssamtal

Hej!

Skulle vilja veta lite mer om dessa samtal, utöver det ni skrivit på hemsidan, länken ni hänvisar till fungerar inte.

Mina frågor;
Pratar ni med både föräldrar och barn? Tillsammans eller var för sig?

Informerar ni om allt de andra i familjen sagt, eller kan man önska/kräva viss sekretess?

Vad händer om man kommer fram till en lösning som alla är nöjda med men sen håller den ene partnern detta, vilka påföljder blir det vid "kontraktsbrott"?

Kan man kontakta er för att få till stånd dessa samtal?

Vad händer om den ena partnern eller något av barnen inte vill delta? Hur går man i så fall vidare?

MVH orolig mamma

Gäst
2014-07-30 18:17

Hej!

I samarbetssamtal pratar Familjerättsbyrån först och främst med föräldrarna för att hjälpa dem komma överens om barnets boende, umgänge (med den föräldern som det inte bor med) och vårdnad. De pratar med föräldrar tillsammans, men ni kan också välja att ha ett enskilt samtal med dem i början. I extrema fall där det förekommit våld/hot så kan de även genomföra samtalen med föräldrarna i olika rum eller enskilt.

Ibland pratar Familjerättsbyrån även med barnen om de anser att det är lämpligt och föräldrarna vill det, eftersom föräldrarnas konfliker givetvis påverkar barnet. De kan hjälpa till att skriva överenskommelser om det som föräldrarna kommer överens om, exempelvis vilka dagar och tider som barnet ska vara hos föräldern som det inte bor med. Dessa överenskommelser är enbart ”moraliskt” bindande, och medför därför inga ”kontraktsbrott” eftersom de är skriva mellan föräldrarna.

Familjerättsbyrån kan även skriva juridiska avtal – som gäller lika mycket som en dom i tingsrätten. Om man inte följer dessa (exempelvis inte lämnar ut barnet för umgänge) så kan den andra föräldern ta kontakt med tingsrätten och kräva verkställighet och den andre föräldern kan få betala böter.

Eftersom dessa samtal är frivilliga så kan de bara fortgå så länge båda parter vill medverka. Man pratar absolut inte med barn som inte vill.

Om föräldrar har svårt att komma överens och inte kan kommunicera med varandra ens via samarbetssamtal så återstår det bara att ta kontakt med advokat eller ansöka om stämning i tingsrätten. I så fall får föräldern vända sig till tingsrätten för att få mer information om gången där.

Människor som bor i Malmö är välkommen att kontakta Familjerättsbyrån på deras rådgivningstelefon 040-345238 tis-fre 10:00-11:30.

Vi hoppas du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna

Problemet är att vi kan bestämma saker ihop och det finns inga "samarbetsproblem" på det planet. Vi är överens om vart barnen ska bo, när de ska träffa den förälder de inte bor med osv. Problemet är att den andre föräldern inte hämtar barnen som planerat, ställer in osv. Vilket gör att barnen blir otrycka och vi lever i ett ständigt stand by läge.

Frågan är hur vi kan komma åt detta, vi har talat om det 1000 gånger men när det finns annan problematik inblandad som går före barnen så är det svårt. Det påverkar också ekonomi när det underhåll jag får är baserat på en viss tid är barnen då här mer (som hela sommaren hela dagar, de har inte varit hos den andre föräldern merän 2 halva helger) så kostar det mer. Finns det någon annan väg att gå? Vill inte ha det till rättegång om jag kan slippa, det skulle påverka samarbetet ännu mer i negativ riktning.

Hej!

Vi förstår att du blir frustrerad av att inte kunna lita på att barnens pappa inte hämtar barnen som planerat. Som du själv skriver så påverkar det barnens tillit till sin pappa och skapar också en känsla av otrygghet men även känslor av svek.

Vi ser att du skriver inom citationstecken att ni inte har några samarbetsprolem. När vi läser det du skriver så uppfattar vi det som att barnens pappa har svårigheter att samarbeta med dig och förstå vad som händer med barnen när han inte följer det planerade umgänget med sina barn.

Du skriver att det finns en annan problematik inblandad som går före barnen. Vi har respekt för att du inte skriver vad det är för problematik men det kanske gör det svårare för oss att ge dig ett korrekt svar.

Vi rekommenderar samarbetsamtal även för den här typen av frågor. Det är viktigt att få ett umgänge som fungerar i praktiken och att samtala kring vad som gör att er överenskommelse inte fungerar. Du kan ringa familjerättsbyråns rådgivningstelefon tisdag-fredag 10.00–11.30 eller beställa en tid för samarbetssamtal på tel. 34 52 38 .

Vänligen.

Soctanterna.