Är på tvångsvård trots drogfri och går i öppenvårdsbehandling

Hej

Vet inte var jag ska vända mig, har skickat till olika nu och hoppas någon kan hjälpa mig eller ge mig svar.

Försöker få det kort sammanfattat med så mycket info som möjligt.

Var frivilligt på behandlingshem för en månad sen cirka.
Anledningen jag lämnade var inte på grund av något drogsug överhuvudtaget, utan det berodde på att min numera dåvarande partner trakasserade och följde efter mig. Han vistades här i närheten hos en kompis för att ha koll och kunna träffa mig. Till slut blev jag bara så extremt stressad och mådde riktigt dåligt så jag valde att lämna för jag fixade inte det. Trodde jag skulle komma ifrån han genom att åka iväg men så blev det inte..

Har mitt LARO på hemmaplan och dit går jag varje dag och hämtar medicin, samt lämnar oförberedda drogtester. Jag har en öppenvårdsbehandling som går hur bra som helst, vilket även min öppenvårdsbehandling intygat till soc att jag sköter programmet utan anmärkning.

Dock sa soc under förhandlingen (när jag överklagat beslut om Lvm) att jag misskötte min öppenvårdsbehandling, vilket inte är fakta överhuvudtaget. De hade inte varit i kontakt med Laro ens så det yttrandet var taget från luften, och all personal på min behandling förstod verkligen ingenting och tycker det hela är helt galet.

Det första jag gjorde när jag kom hem från behandlingen nu sist, var att skicka till både laro och soc för att informera hur det låg till. Det var kväll så kunde inte personligen gå och prata med någon utan nästa dag gick jag direkt till laro och berättade om situationen och att jag tänker fortsätta behandlingen där som tidigare. Det var inga problem!

Jag flyttade från mitt ex, bor med en vän och vi har skrivit kontrakt och dessutom fått beviljat för hyran och försörjningsstöd av handläggaren på soc. Hon sa att är jag drogfri så kommer inte det bli något av lvmet.

När jag fått domen "omedelbart omhändertagande" så under en veckas tid var jag hemma och åkte själv tåget med en vän in till beroendecentrum i Malmö, för så var det sagt att jag skulle. Åkte alltså in på egen hand och ingen soc som hörde av sig, jag hörde av mig hela tiden och höll dom underrättade.
Överläkaren och läkaren på beroendecentrum såg ingen anledning till varför jag skulle bli inlagd där, så vi åkte tåget tillbaka hem igen. Jag höll hela tiden kontakt med soc, det var jag som tog initiativ till allt.

Planeringen ändrades minst fyra gånger under denna veckan, och jag har inte själv varit delaktig utan bara följt vad som sagts. Eftersom jag är frivillig och inte Motvillig på något håll så är där inget jag nekat till liksom.

Men jag har redan min öppenvårdsbehandling på hemmaplan och allt går verkligen i den rätta riktningen, varför tar man bort det som faktiskt fungerar och hjälper mig? När jag fått ordning och allt går framåt så drivs det fortfarande på om att tvångsinta mig... Jag förstår inte.

Det handlar inte om lvmet i sig, det kan vara kvar så länge det är sagt, men varför får jag inte ha tvångsvård i öppenvårdsbehandling, där min hjälp är, och om det nu är så att de vill hjälpa mig.

Allt var på gång nu ju! KBT skulle jag börja och min adhd-utredning, planerade att börja skolan / eventuellt arbetsträning fall de inte tog emot på Komvux förrän efter sommaren.

Jag har min hund som jag äntligen fått "vårdnaden" om. Kontakten med familjen började bli mycket bättre och jag har gjort så mycket och kämpat för att ändra mitt liv, för jag vill inte tillbaka till droglivet överhuvudtaget!! För jag har min hjälp och den betyder riktigt mycket för mig just för den ger mig mer än bara att "hämta medicin en gång om dagen, sen är det klart"...

Det enda jag vill och önskar är att fortsätta som jag gjort nu den senaste tiden, få tillbaka min vård som fungerar och låt mig få nå mina mål.

Nu blev det ändå en lång text, men det måste finnas någon som kan hjälpa mig att få tillbaka det jag har som jag kämpat så länge för. Detta med lvmutredningar har hållt på sen september pga jag var gravid, dock var det jag själv som sökte hjälp. Ingen annan. Och jag undrar fall det istället var ett misstag att själv se till så man kan få hjälp, för det ledde till månader av stress och dåligt mående pga oro när det sätts igång utredningar och det bara har känts som jag kämpat i motvind på alla håll.

Är alltså på behandlingshem just nu och har varit drogfri innan jag kom hit också. Det är min öppenvårdsbehandling som tar drogtesterna, men socialen har utgått från vad de ser i gamla papper.

Detta är en sån fruktansvärd stress och att hela tiden, och höra socialen säga till mig att gör jag nåt fel så blir det fortunagården och sluta på alla mediciner. Vilket även min läkare sagt att det är absolut inget som rekommenderas.

Jag har försökt få med den viktigaste informationen..

Tack på förhand,

Mvh
Sarah

Behöver verkligen hjälp
2016-04-20 15:49

Hej!

Av det du skriver och beskriver om dig och ditt arbete med att lämna drogerna utanför ditt liv gör du klart att du fattat ett stort och viktigt beslut. Du beskriver att du har gjort en planering och har ”backup” när livet ibland känns svårt. Din kontakt med din familj har förbättrats och du har en plan för att skaffa dig en gångbar utbildning för din framtid.

Vi förstår att du känner dig kränkt över att socialtjänsten har ansökt om omhändertagande av dig och du har flera invändningar mot hur och på vilka grunder beslutet fattades. Du ska under utredningstiden ha blivit tilldelad ett ombud eller advokat som ska vara till hjälp för dig i och efter domstolsförhandlingar.

Då du anser att du inte behöver vårdas med tvång så bör du så snart som möjligt prata med din handläggare eller ditt ombud. Du kan också vända dig till Förvaltningsrätten och prata med dem som kan förklara hur du ska gå till väga.
I lagen om vård för missbrukare i vissa fall står det i §18 b Om det inte längre finns skäl för ett omhändertagande, skall socialnämnden genast besluta att detta genast skall upphöra. Ett sådant beslut får meddelas också av rätten. Lag (2005:467).

Det du kan begära att vården på LVM fortsätter i öppen form så att du inte känner dig begränsad och tar återfall. Samhället och då socialtjänsten har bra insatser för att vara till hjälp för missbrukare. Det handlar oftast om att hitta rätt vård för ett komplicerat och svårhanterligt problem. Med den beslutsamhet som du beskriver verkar det som om du har goda möjligheter att hitta ett drogfritt fortsatt liv.

Vänligen
Soctanterna