Lvu I Hemmet

Min 16-årige son har efter en positiv tid på SIS-boende kommit hem och har LVU i hemmet hos mig mamman. Jag saknar en fortsatt vårdplan i Trelleborgs kommun och först efter påtryckning fått tid för möte nästa vecka. Det "skylls" på semestertider och min son hamnar i kläm p g a detta. Min önskan är att jag får stöd av soc o pappan i upprättande av regler i hemmet för att tydliggöra framtiden för min son. Det vore enkelt, men det känns som om man jobbar med fördröjning. För mig är det självklart att mötet skulle varit innan min son kom hem. Finns det ingen handlingsplan generellt som man kan utgå från? Hela tiden under den här turbulenta perioden med min sons missbruk har jag upplevt en oprofessionell hantering och trots påpekande sägs det att det finns en plan. Jag får aldrig se någon dock...jag är övertygad att liv kan räddas om en tydlighet finns med gemensamma ramar och regler att följa.

lenista
2014-08-17 10:17

Hej!

Först vill vi säga att Soctanterna utgår från ett Malmö perspektiv och vi kan inte svara på hur socialtjänsten i Trelleborg hanlägger sina ärenden.Men vi ska försöka ge dig ett svar.

Vi har tidigare har haft en liknande fråga och vi använder här vissa delar av det svar som vi då gav.

Vi förstår att det funnits problem för din son som gjort att beslut om tvångsvård har fattats. Nu är din son hemma igen men fortfarande finns ett vårdbehov så att beslutet om vård kvarstår. Det betyder och innebär att de problem som gjorde att förvaltningsrätten tidigare beslutade om vård enligt LVU kvarstår, förutom att din son nu är i hemmet och att vården ska ske där.

När beslut med stöd av lagen om vård av unga (LVU) fattas, så ska det finnas en vårdplan vilken ska gälla fram tills att vården är uppfylld. Eftersom vårdbehovet finns kvar kan inte vårdplanen vara uppfylld. Du och din son har alltså rätt att få stöd av socialtjänsten.

I 11§ lagen om vård av unga (LVU) står det att socialnämnden får medge att den unge får vistas i sitt eget hem, om detta kan antas vara bäst ägnat att främja vården av honom eller henne.

Det innebär att det ska finnas en vårdplan som beskriver vilket stöd som behövs för dig och din son så att vården så småningom kan avslutas.

Vi skulle rekommendera att du bokar en tid med ansvarig socialsekreterare för att gå igenom vårdplanen noga.

Om du är osäker på vilka krav på stöd du kan ställa så har du möjlighet att kontakta den advokat som fanns till hjälp vid domstolsförhandlingarna och vid omprövningen av vårdbehovet.

Vänligen

Soctanterna

Jag har liknande situation, min son har fyllt 18 under sin tid hemma. Han har har tidigare varit på sis-hem och skulle till familjehem men vägrade gå in när de väl kom dit, sedan dess har han varit hemma. Under massiva påtryckningar från mig upprättades en vårdplan på ett möte hos socialtjänsten. Min son skulle lämna drogtester 2 ggr i veckan sedan 4 veckor tillbaka men har inte gjort detta. Han har inte följt vårdplaner det minsta. Jag ringer och mailar till sochandläggaren men får inget svar. Sonen kallades till möte pga mina mail men jag får ingen återkoppling alls. Sonen fortsätter strunta i skola och drogtester. Vad kan man egentligen begära av socialtjänsten? Vilka krav kan man ställa på dem?

Hej!

Vi förstår din känsla av maktlöshet. Om socialtjänsten har gjort bedömningen att din son ska bo hos dig efter att han vägrat att bo i familjehemmet. Din son ska ha vård enligt lagen om vård av unga vilket är en tvångslag. Det innebär att bedömning gjorts att han inte kan vårdas frivilligt. När beslutet fattades att han ska bo hos dig så har det upprättats en vårdplan. För att du ska kunna ha sonen hos dig så ska han givetvis få den vård han behöver och du ska kunna följa vården och ha en nära kontakt med socialtjänsten och dess handläggare.

Vi förstår att du är väldigt bekymrad över hur din son har det och du ser att han inte klarar att förändra sitt liv med de samtal som han har med socialtjänsten. I det förändringsarbete han troligtvis ska genomgå kring sitt beteende är du naturligtvis en mycket viktig person. Det är ju sannolikt du som bäst känner honom och vet vilka svårigheter och styrkor han har.

Att du inte får någon som helst återkoppling är inte bra och du bör stå på dig och kräva att få delta. Om du inte redan har pratat med ansvarig chef så bör du göra det och du kan alltid ringa till IVO (inspektionen för vård och omsorg) som är tillsynsmyndighet för socialtjänsten. Du kan nå IVO på tel 010-788 50 00 eller på länken nedan.

Hoppas detta kan vara till hjälp för dig när du ska hjälpa din son till att få ett bra liv.

Vänligen

Soctanterna

https://www.ivo.se/for-privatpersoner/klaga-pa-socialtjansten/

Vänligen

Soctanterna