Varför Måste Hemlösa Tigga?

Postat: 2009-03-31 22:17

Varför måste hemlösa tigga pengar i Malmö? Varför får de inte hjälp? Går det inte att få socialbidrag som hemlös?

Mvh

Johanna

Kommentarer

Postat: 2009-04-01 10:33

Hej

Vi förstår att du undrar. Alla har rätt att ansöka om försörjningsstöd. Utredningsprocessen ser likadan ut oavsett livssituation. Om det inte finns skäl att avslå en ansökan och du inte kan försörja dig själv, får du ekonomisk hjälp, även om du saknar boende.

Orsaken till att man tigger kan vara många, tillexempel vägran att ansöka om ekonomiskt bistånd, drogmissbruk eller att personen vistas illegalt i Sverige.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Postat: 2009-08-07 23:08

Personer som tigger pengar på gatorna, utanför varuhus, och liknande, är i de flesta fall heroinister som tigger pengar till heroin och det gör dom oavsett om dom har socialbidrag eller inte.

En duktig tiggare kan få ihop flera hundra kronor på några timmar och det räcker till att köpa heroin för. Det är ett säkrare sätt att skaffa pengar på än att begå brott, t ex stjäla varor och sälja dem, vilket kan innebära att man åker fast och blir frihetsberövad. Det ör det sista en heroinist vill.

Det finns en sak som heroinister avskyr mer än allt annat och det är de fruktade och hemska abstinensbesvären som inställer sig automatiskt när kroppen inte får tillförsel av heroin utifrån - och det går inte att skaffa fram i arresten eller på häktet.

Heroin är ett av världens mest beroendeframkallande ämnen och det är sant att en heroinist är beredd att göra i stort sett vad som helst för en fix heroin, och i den strategin ingår att undvika ett frihetsberövande till varje pris.

Det fungerar faktiskt att tigga ihop pengarna varje dag. Det är förklaringen till att det finns så många tiggare. Det finns folk som har gott om pengar, och som gärna skänker en hundralapp till en stackars tiggare på gatan. Det värmer givarens hjärta.

Det finns professionella tiggare som skapat sig en förmögenhet på sitt yrke. I Indien fungerar tiggeriet som ett slags socialbidrag, där den moraliska regeln är att den rike ger till den fattige. Man behöver inte ge så mycket, men det är viktigt att man ger något, för att inte förlora sitt anseende. De summor pengar som omsätts varje dag i Indien på tiggeri är så avsevärda och åtråvärda att de kontrolleras av maffian. Varje tiggare måste betala pengar till den lokala maffian för att få stå på en plats på gatan och tigga pengar.

Jag v e t det, därför att jag har sett det med mina egna ögon.