Id-Kort

Postat: 2010-03-05 14:13

I mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med personer som inte kan ta ut ID-kort då de inte har någon giltig identifikationshandling och heller ingen som kan vara deras intygsgivare då de är ensamma här i Sverige. Jag undrar om ni har stött på detta problem, och om ni kanske har någon lösning? Introduktionshandläggare och socialsekreterare kan vara intygsgivare men inte alla introhandläggare eller socialsekreterare får vara det av sin chef. Detta skiljer sig åt mellan de olika stadsdelarna. Det är synd om dem som inte kan få ett ID-kort då de inte kan fungera fullt ut i samhället. Man behöver kunna identifera sig i de flesta sammanhang idag. Jag har kontaktat en kommunpolitiker också angående detta, men har ej hört något än. För något fel är det i vårt samhälle om personer kan få stanna i vårt land och få pengar av sociala myndigheter, men de kan inte få ett ID-kort då det inte är någon som kan intyga att dessa personer är vem de utger sig för.

Tacksam för minsta lilla tips.

Gäst

Kommentarer

Postat: 2010-03-05 15:25

Hej

Vi förstår att det är ett dilemma och att det kan upplevas som svårt både för personen som ansöker om en id-handling men även för den enskilde tjänstemannen.

Vi soctanter har tyvärr ingen egen erfarenhet av detta. Kanske att någon annan läsare har stött på samma problem och då har några erfarenheter kring ämnet och vill dela med sig av dessa här.

Du skriver även att du kontaktat kommunalpolitiker och att de ännu inte hört av sig. Kanske att de helt enkelt inte har haft tid ännu men att de återkommer till dig inom kort. Vanligtvis har de mycket att göra och man kan då få vänta ett tag på att få svar från dem. Tycker du att det gått alldeles för länge så borde du överväga att försöka kontakta samma person igen och på så vis försöka påskynda ett svar.

Vad gäller tips på andra personer som skulle kunna hjälpa till med detta är det oerhört svårt för oss att uttala oss. Detta då det kan skilja sig väldigt från fall till fall. På skatteverkets hemsida kan man dock läsa mer om vilka som kan tänkas fungera som intygsgivare.

https://www.skatteverket.se/privat/idkort/villkorforattfaansoka/godkandai...

Hoppas att detta varit till någon hjälp och vi hoppas samtidigt att någon annan läsare kan komma med lite konkreta förslag på hur man kan lösa detta problem. Välkommen åter men andra frågor eller funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter