Varför Soctanter?

Postat: 2010-05-04 12:14

Var är i så fall socgrabbarna o socgubbarna?
Jag finner er rubrik i sig som kränkande. Dels för att den utesluter manliga socialarbete, dels för att ordet i sig har en negativ klang som förminskar det sociala arbetets betydelse. Det håller inte med någon förklaring om att "soctant" används i vardagligt tal. Det finns många fula ord och tilltal som kan sällas till gruppen vardagligt tilltal och som de flesta av oss definitivt inte accepterar. Varför kallar ni er inte för vad ni faktiskt är; socialarbetare, kuratorer, medmänniskor, rådgivare eller något liknande. Men det är klart, ger man någon titeln "soctant" o denna någon accepterar, kanske man kan hålla ner lönerna också.

Eva

Kommentarer

Postat: 2010-05-04 16:50

Hej

Vad tråkigt att du finner vårt namnval som kränkande. Vi håller dock inte med om detta och att namnet dessutom skulle utesluta manliga socialarbetare känner vi inte alls igen. Den som i dagsläget svarar på frågorna här på forumet och således är den yttersta representanten för soctanter på nätet är en man. Tills alldeles nyligen var det en man och en kvinna som delade på arbetet. Så inom soctanter på nätet råder det således en god balans mellan manligt och kvinnligt.

Att en kvinnlig ändelse på namnet skulle betyda att det sociala arbetet nedvärderas håller vi heller inte med om. Det finns redan en uppsjö av yrken som har mer eller mindre könsbestämda ändelser på namnen. I stort sett alla som arbetar inom socialtjänsten är idag anställda som socialsekreterare, inom räddningstjänsten är man brandmän och på sjukhuset jobbar sjuksystrarna. Att det skulle vara den manliga eller kvinnliga ändelsen på dessa yrkesgrupper som inverkar på yrkets lön eller respekt tror vi personligen inte har någon betydelse.

Slutligen vill vi bara säga att diskussionsforumet existerar för våra medborgare. Det är dem vi vill nå ut till och om vi kan göra det genom ett namn som fortsätter att skapa debatt så är det vad vi kommer att fortsätta att göra. Som vi tidigare påpekat så är de som haft synpunkter på vårt namn främst andra yrkesverksamma socialarbetare. Vi vänder oss dock först och främst till medborgarna. Det väsentliga är ändå att diskussionsforumet i slutändan fullgör sitt syfte. Det vill säga att vi hjälper och stödjer våra medborgare och når ut till dem som av en eller annan anledning riskerar att stå utanför vårt samhälle av olika anledningar.

Vi hoppas dock att du har fortsatt förtroende för vårt arbete och skulle det vara så att du har andra frågor eller funderingar så är du givetvis välkommen åter med dessa.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Postat: 2010-05-13 09:05

Fan, vilket bra svar!