Kan En Blivande Arb. Givare Kolla Om Man Gått På Soc?

Postat: 2010-03-18 09:03

Hej!
Jag har en vän som inte vågar söka socialbidrag då han tror att det kommer synas för potentiella arbetsgivare sedan och att de därför inte kommer anställa honom. Det kan väl inte stämma? Har en arbetsgivare överhuvudtaget rätt/möjlighet att ta reda på sådana saker?

M.B.

Kommentarer

Postat: 2010-03-18 10:10

Hej

Vem som helst kan när som helst hamna i ett sådant läge att de är tvungna att ansöka om försörjningsstöd. Att söka försörjningsstöd är en rättighet man har och det är inte något man ska skämmas över. Det är en tillfällig hjälp till de som är i behov av den. Försörjningsstödet finansieras genom skatter så på så vis är man själv med och finansierar det när man arbetar och betalar skatt. Vill man veta mer om hur man går tillväga för att ansöka om försörjningsstöd så kan man titta under våra länkar till vänster.

Din vän kan dock vara helt lugn. Socialtjänsten lyder under Offentlighets- och sekretesslagen. Detta betyder i korthet att de uppgifter som socialtjänsten har stannar där. I vissa särskilda fall kan sekretessen komma att brytas men detta gäller främst vid misstanke om våld mot minderårig. Under inga omständigheter kan en potentiell arbetsgivare begära att få ut liknande uppgifter. Vad arbetsgivaren skulle ha för nytta av denna kunskap kan vi inte heller riktigt förstå.

Hoppas att du och din vän fått svar på frågan. Har ni fler frågor eller funderingar är ni välkomna åter.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter