Hedersrelaterat

Postat: 2010-05-28 17:57

Hej!

Jag har kommit i kontakt med en 25 årig kille som utsätts för hot, kontroller m.m. Han är bosatt i Malmö och blev tvungen att gifta sig vid 18 års ålder mot sin vilja. Frun bor kvar utomlands och de ses mycket sällan. Nu har killen en flickvän som familjen kanppt känner till, men de misstänker att han träffar någon annan. Vilket lätt till att hot, kontroller och kränkningar ökat.

Var kan denna kille vända sig? Vilken hjälp finns det att få med skydda identite, boende m.m.?

Var kan hans flickvän vända sig?

Elin

Kommentarer

Postat: 2010-05-31 10:32

Hej

Det låter som att de befinner sig i en tuff situation och att då ha någon som dig som kan stötta och hjälpa till måste för dem kännas oerhört skönt.

Först och främst vill vi poängtera att det aldrig är okej att bli utsatt för hot, våld och kränkningar. Det strider mot lagen och man har som medborgare rätt att skyddas från liknande övergrepp av staten. När liknande situationer sker inom familjen kan det dock vara svårt att ensam säga ifrån och göra en anmälan eller liknande. Det finns dock hjälp att få i form av stöttning och bistånd.

Hedersrelaterat våld är en oerhört svår fråga och de allra flesta organisationer som arbetar med detta är inriktade på kvinnan då det i nästintill i alla fallen är henne som våldet riktas emot. I Malmö stad finns det dock något som heter Kriscentrum för män och de jobbar bland annat med rådgivning kring personernas situation och de frågeställningar som man presenterar för dem. De hjälper även till att hitta resurser och personer som kan hjälpa till i övrigt. Med andra ord så kan de hjälpa din vän att komma i kontakt med även andra organisationer som kan hjälpa honom ytterligare. För att kontakta Kriscentrum för män och läsa mer om dem kan ni ta en titt på deras hemsida.

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/Kr...

Vad gäller flickvännen är det lite svårt att veta vilken sorts hjälp hon är i behov av. Du skriver inget specifikt om hennes situation och om även hon har blivit utsatt för direkta hot och kränkningar. Vi bifogar därför en länk där flera organisationer finns listade och på så vis kan ni själva välja den som bäst lämpar sig för just er.

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/Fr...

Skulle det vara så att situationen blir värre och man känner att det absolut inte kan vänta eller att man känner fara för sitt eget liv så är det självfallet polisen man skall vända sig till på telefonnummer 112.

Hoppas att ni fått svar på er fråga och att ni nu vet vart ni ska vända er. Välkomna åter om det skulle dyka upp ytterligare frågor eller funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter